Dzīves kvalitāte bērniem ar atopisko dermatītu - Gedroviča, Jūlija (Latvijas Universitāte, 2022)
Atopiskais dermatīts pieder pie visizplatītākajām ādas slimībām pasaulē. Tā ir hroniska, alerģiska, iekaisuma ādas saslimšana, kas pārsvarā skar bērnus pirmsskolas vecumā. Dzīves kvalitātes rādītājs bērniem ar atopisko dermatītu ir būtisks parametrs, kas palīdz izvērtēt gan terapijas efektivitāti, gan bērna veselības stāvokli. Dzīves kvalitātes kontrole bērniem ar atopisko dermatītu, dot iespēju atrast problēmas, pie kurām tika pievērsta mazāka uzmanība un atrast iespējamos variantus, aprūpes taktikas uzlabošanai. Pētījuma mērķi. Analizēt dzīves kvalitāti bērniem ar atopisko dermatītu dažādās vecuma un dzimumu grupās, kā arī sakarībā ar slimību raksturojošiem faktoriem. Materiāli un metodes. Šķērsgriezuma pētījums, kurā piedalījās 100 pacienti ar uzstādīto diagnozi: Atopiskais dermatīts, vecumā no 0-18 gadiem. Anketēšanā piedalījās bērni un viņu vecāki, kas aizpildīja anketu bērniem no 0 līdz 4 gadiem, vai palīdzēja aizpildīt anketu bērniem no 5 līdz 14 gadiem. Anketa tika iedalīta divas daļas: CDQLI (no angļu val.: The Children’s Dermatology Life Quality Index) anketa, kas izvērtē bērnu dzīves kvalitāti ar atopisko dermatītu un papildjautājumi, kas tika pievienoti, lai labāk izanalizētu riska faktorus. Pirmās anketas daļās analizēšanai, tika izmantotas CDQLI vērtējuma skalas no 0 līdz 30 ballēm.Dati tika ievadīti, apkopoti un analizēti, izmantojot Microsoft Excel un IBM SPSS Statistics programmas. Rezultāti. Pētījumā piedalījās 53% (N=53) meitenes un 47% (N=47) zēni, kam vidējais vecums bija 5,644,02 (0-18) gadi. Pirmie atopiska dermatīta simptomi paradījās vecumā no 0-3 gadiem 92% (N=92) gadījumos, kas atbilsts slimības attīstības vidējiem radītājiem. Vidējais dzīves kvalitātes radītājs bija 9,566,46, kas apliecina, ka atopiskam dermatītam ir ietekme uz dzīves kvalitāti. Rezultāts norāda, ka slimība izraisa vidēju efektu uz bērna dzīves kvalitāti. Vidējais dzīves kvalitātes vērtējums bērniem ar AD paasinājuma stadijā 11,56,36 un remisijā 6,95,7. Analizējot vidējo dzīves kvalitātes vērtējumu, bērni tika sadalīti 2 grupas pēc dzimuma. Izmantojot Mann-Whitney U testu, netika konstatētas statistiski ticamas atšķirības starp dzimumiem, paasinājuma stadijā (p=0,37), kā arī remisijas periodā (p=0,72). Secinājumi. 1.Dzīves kvalitātes rādītājs kopējā atopiskā dermatīta pacientu grupā pēc CDQLI anketas datiem ir 9,566,46 balles. Meitenēm dzīves kvalitātes ir augstāka, nekā zēniem (p=0,001). 2.Dzīves kvalitāte bērnu grupā vecumā no 4-7 gadiem ir augstāka, salīdzinot ar vecuma grupu no 14-18 gadiem (p=0,04). 3.Analizējot AD stadijas un dzīves kvalitātes indeksa radītājus tika noskaidrots, ka dzīves kvalitāte remisijas periodā ir augstāka nekā paasinājuma periodā (p=0,02). 4.Pētījuma ietvaros netika konstatēta saistība starp CDQLI rādītājiem un medikamentu lietošanu (p>0,05). 5.Netika konstatētas atšķirības dzīves kvalitātes rādītājā bērnu grupās ar atšķirīgu slimības vecumu (p>0,05).

Atopic dermatitis is one of the most common skin diseases in the world. It is a chronic, allergic, inflammatory skin condition that mainly affects preschool children. The quality of life of children with atopic dermatitis is an important parameter for assessing both the effectiveness of therapy and the health status of the child. Quality of life monitoring in children with atopic dermatitis allows to find problems that have been neglected and to find possible options for improving the care tactics. Aims of the study. To analyse the quality of life in children with atopic dermatitis in different age and gender groups and in relation to factors characterising the disease. Materials and methods. Cross-sectional study of 100 patients diagnosed with atopic dermatitis, aged 0-18 years. Children and their parents participated in the questionnaire, who completed the questionnaire for children aged 0-4 years or helped children aged 5-14 years to complete the questionnaire. The questionnaire was divided into two parts: the CDQLI (Children’s Dermatology Life Quality Index) questionnaire, which assesses the quality of life of children with atopic dermatitis, and additional questions that were added to better analyse risk factors. For the first parts of the questionnaire, the CDQLI score scale from 0 to 30 points was used. Data were entered, compiled, and analysed using Microsoft Excel and IBM SPSS Statistics software. Results. Participants were 53% (N = 53) girls and 47% (N = 47) boys with a mean age of 5.644.02 (0-18) years. The first symptoms of atopic dermatitis occurred between the ages of 0-3 years in 92% (N = 92) of the cases, which corresponded to the mean values for disease development. The mean quality of life score was 9.566.46, confirming that atopic dermatitis has an impact on quality of life. The result indicates that the disease causes a moderate effect on the child's quality of life. The mean quality of life score for children with AD in exacerbation was 11.56.36 and in remission was 6.95.7. In the analysis of mean quality of life score, children were divided into 2 groups according to sex. Using the Mann-Whitney U test, no statistically significant differences were found between the sexes in the exacerbation stage (p = 0.37) and in the remission period (p = 0.72). Conclusions. 1. The quality of life score in the total group of atopic dermatitis patients according to the CDQLI questionnaire is 9.566.46 points. Girls have a higher quality of life than boys (p = 0.001). 2. The quality of life is higher in the group of children aged 4-7 years compared to the age group of 14-18 years (p = 0.04). 3. The analysis of AD stage and quality of life index, showed that the quality of life is higher in remission than in exacerbation period (p = 0.02). 4. No association was found between CDQLI scores and medication use (p> 0.05). 5. No differences in quality of life were found between groups of children with different age of illness (p> 0.05).
Quality of life in children with atopic dermatitis
Keywords: Medicīna; bērns; atopiskais dermatīts; dzīves kvalitātes vidējais radītājs; CDQLI