Ilustrācijas "Orākula" kāršu komplekta dizainā - Vīksne, Alise (Latvijas Universitāte, 2025)
Zīlēšanas kārtis – konkrēti Orākula kārtis ir unikāls, uz ilustrācijām balstīts dizaina produkts. Ilustrācija bieži ir galvenais dizaina elements, kas veido kārts nozīmes vēstījumu. Pētāmais jautājums ir: “Kādi vizuālā vēstījuma paņēmieni sastopami Orākula kāršu ilustrācijās un dizainā?” Lai atbildētu uz šo jautājumu, tiek pētīta dažādu zīlēšanas metožu vēsture Eiropā, zīlēšanas kāršu loma 21. gadsimtā, apskatītas tieši Orākula kāršu specifikas salīdzinājumā ar Taro kārtīm, kā arī izvērtēta dažādu ilustrāciju metožu piemērotība Orākula kāršu dizainam. Tiek apskatīti un detalizēti analizēti arī 15 Orākula kāršu komplekti. Diplomdarba mērķis ir izstrādāt ilustrētu Orākula kāršu komplektu, izmantojot pētījuma gaitā atklātos vizuālā vēstījuma paņēmienus zīlēšanas kāršu ilustrācijās. Radošajā daļā izveidots Orākula kāršu komplekts, radīts ikdienas lietošanai, ar spilgtām sadzīvisku ainu ilustrācijām.

Divination cards – specifically Oracle cards – are a unique, illustration-based design product. Illustration is often the main design element that creates the card’s message. The research question is: “What visual message techniques are found in the illustrations and design of Oracle cards?” To answer this question the author examines the history of various divination methods in Europe, the role of divination cards in the 21st century, the specifics of Oracle cards in comparison with Tarot cards, and evaluates the suitability of various illustration methods for Oracle card design. 15 Oracle card sets are examined and analyzed in detail. The aim of the thesis is to develop an illustrated Oracle card set using the visual message techniques discovered in divination card illustrations during the research. In the creative part the author created a set of Oracle cards, designed for daily use, with bright illustrations of everyday scenes.
Illustrations in Oracle card design
Keywords: Mākslas zinātne; zīlēšanas kārtis; Orākula kārtis; ilustrācija; ilustrāciju metodes