Fotoluminiscence ar erbija un neodīma joniem aktivētā NaLaF4 materiālā - Doķe, Guna (Latvijas Universitāte, 2012)
Darba gaitā sintezēti NaLaF4:Er3+;Nd3+ paraugi ar dažādām retzemju elementu Er3+ un Nd3+ koncentrācijām. Paraugiem, tos ierosinot redzamā spektra apgabalā, tika izmērīti ierosmes un fotoluminiscences spektri un kinētikas. Ir konstatēts, ka ierosinot paraugu, kurā ir gan Nd3+, gan Er3+ piejaukumi, Nd3+ raksturīgajās joslās, fotoluminiscences spektrā parādās arī Er3+ luminiscence. Aplūkojot kinētikas ir secināts, ka notiek enerģijas pārdeve no Nd3+ uz Er3+, pie tam Er3+ zaļās un sarkanā josla saņem enerģiju dažādos veidos. Papildus ir apskatīti fotoluminiscences procesi Nd3+ jonos. Apkopojot rezultātus, tika izdarīti secinājumi par fotoluminiscenci un enerģijas pārdevi ar Er3+ un Nd3+ joniem aktivēta NaLaF4 materiālā. Atslēgvārdi: Fotoluminiscence, retzemju joni, luminiscences kinētikas, ierosmes spektri, luminiscences spektri

In this work NaLaF4:Er3+;Nd3+ samples with different concentrations of rare-earth elements Er3+ and Nd3+ have been synthesized. Excitation spectra, photoluminescence spectra and kinetics excited in the visible spectral region were measured. It has been found that when samples containing Nd3+ and Er3+ impurities are excited in specific Nd3+ bands not only Nd3+ but also Er3+ luminescence peaks appear. The studies of the decay kinetics show that there is an energy transfer from Nd3+ to Er3+, moreover green and red bands of Er3+ are realized in different ways. In addition, photoluminescence processes in Nd3+ ions are investigated. Summarizing the results, the photoluminescence and energy transfer of NaLaF4:Er3+;Nd3+ material are discussed. Keywords: Photoluminescence, rare-earth ions, luminescence kinetics, excitation spectra, luminescence spectra
Photoluminescence of erbium and neodymium doped NaLaF4 material
Keywords: Fizika