Uzņēmuma “Southwestern Advantage” darbība studentu karjeras veicināšanā. - Šķēls, Jānis (Latvijas Universitāte, 2023)
Personības attīstības un pilnveidošanās process ir neatņemama mūsdienu dzīves sastāvdaļa. Karjeras jēdziens ieguvis plašu nozīmi, tas sevī ietver apmierinātību ar sevi, personīgo dzīvi un profesionālo darbību. Izaugsme kļuvusi par nepieciešamību mūsdienu darba pasaulē, kura pastāvīgi ir mainīga un inovatīva. Lai saglabātu konkurētspēju darba tirgū, ir nemitīgi sevi jāpilnveido dažādās jomās. Darba mērķis, pamatojoties uz zinātniskās literatūras analīzi un empīrisko pētījumu, ir noskaidrot Southwestern Advantage nozīmi studentu karjeras izvēlē. Darbs sastāv no trīs daļām. Darba pirmajā nodaļā tiek raksturota karjera, tās veidi un izaugsmes nozīme jauniešu dzīvē, zināšanas, prasmes, to pielietojums tuvākā vai tālākā nākotnē un pandēmijas ietekme uz jauniešu karjeras izvēli. Darba otrajā nodaļā tiek pētīta uzņēmuma vēsture, pamatdarbība, kā uzņēmums piesaista jaunus dalībniekus un COVID-19 ietekme uz uzņēmumu, kā tas ir ietekmējis atlases un apmācību procesus, kā arī rezerves plāna izveide un realizācija. Darba trešajā nodaļā tiek pētīts, kādas ir karjeras izaugsmes iespējas uzņēmumā, kādi ir ieguvumi karjeras izaugsmē, piedaloties programmā, un tiek veikts empīriskais pētījums, lai noskaidrotu, kāds ir programmas dalībnieku iegūto prasmju un zināšanu pielietojums, veidojot savu karjeru. Darba rezultātā tiek secināts, ka, kaut gan rezerves plāns ir izveidots un veiksmīgi izpildīts, tomēr uzņēmumam ir daudz ātrāk un efektīvāk jāreaģē uz globālām problēmām, lai kvalitatīvāk varētu veikt apmācību procesu un pilnvērtīgāk apmācītu jaunos dalībniekus.

The process of personal growth and development is an integral part of modern life. The concept of careers has played a key role in terms of satisfaction with yourself, personal life, and professional activity. Growth has become a necessary thing in today's world of work, which is constantly changing and innovative, and to remain competitive in the labour market, it is necessary to constantly develop yourself in different areas. The aim of thesis is based on the analysis of scientific literature and empirical research, to find out the importance of company Southwestern Advantage in students' career choice. The work consists of three parts. The first chapter of the thesis describes the career, its types, and the importance of career development in young people’s lives, information about the knowledge and skills, what skills do they will need soon and the impact of pandemic in youth career choice. The second chapter of the thesis explores the history of the company, its core business, how the company recruit’s new members, and examines the impact of COVID-19 on the company, how it has affected the selection and training process, as well as the establishment of a backup plan and its implementation. The third chapter explores a career development opportunities and the career development benefits of participating in the programme and contains of an empirical study about how use of the skills and knowledge got by participating in programme affected their choice in career. As a result of the work, it is concluded that although the backup plan has been set up and successfully executed, the company needs to respond more quickly and effectively to global challenges, so that it can better conduct the training process and better train first-year participants.
Activities of “Southwestern Advantage” company in promoting students’ career.
Keywords: Ekonomika un uzņēmējdarbība; Karjera; Zināšanas; Prasmes; Southwestern Advantage; Pārdošana