Kriptovalūtas un ar tās starpniecību apgrozībā laistu neatvietojamu žetonu (non-fungible tokens) aplikšana ar nodokli - Babris, Niklāvs (Latvijas Universitāte, 2022)
Bakalaura darbā pētīts līdz šim Latvijas Republikas tiesību zinātnē maz aplūkots jautājums par kriptovalūtu un neatvietojamo žetonu aplikšanu ar nodokli. Tā kā kriptovalūtu un neatvietojamo žetonu pielietojums konsekventi palielinās, rodas sarežģīti jautājumi gan par kriptovalūtu un neatvietojamo žetonu izmantošanu, kā arī juridisku noregulējumu nodokļu jomā. Pētījumam ir zinātniska un praktiska nozīme regulējuma pilnveidošanai un precīzai pielietošanai nākotnē. Darba ietvaros atklāts kriptovalūtas un neatvietojamo žetonu jēdziens, kā arī juridiskais statuss Latvijas normatīvajos aktos, ienākumu gūšanas veidi un uz tiem attiecināmie nodokļi un to apmēri, kā arī ar tiem saistītie problēmjautājumi un to risinājumi.

The bachelor’s thesis examines the issue of taxation of cryptocurrencies and non-fungible tokens, which has so far been unexplored in the legal science of the Republic of Latvia. As the use of cryptocurrencies and non-fungible tokens is consistently increasing, complex issues arise both with regard to the use of cryptocurrencies and non-fungible tokens, as well as with regard to the legal regulation of taxation. The study has scientific and practical implications for the future development and accurate application of the regulatory framework. The work reveals the concepts of cryptocurrency and non-fungible tokens, as well as their legal status in Latvian legislation, the types of income and the taxes applicable to them and their amounts, as well as the related issues and their solutions
Taxation of cryptocurrencies and non-fungible tokens put into circulation through them
Keywords: Juridiskā zinātne; kriptovalūta; neatvietojamie žetoni; blokķēde; kriptovalūtu ģenerēšana; ienākumu gūšanas brīdis