Kreatīvās domāšanas pieredze stilizēta portreta apgūšanā - Bērziņa, Elīna (Latvijas Universitāte, 2006)
Vizuālās māksla mācību iestādē sekmē radošas, emocionāli un intelektuāli izglītotas personības veidošanos. Tomēr reālajā dzīvē pedagogiem nākas saskarties ar tādu problēmu, kā skolēnu priekšstatu par vizuālās mākslas nodarbībām, kuras pamatā ir doma, ka tā ir atpūta, kurā nav jādomā. To veicinājuši kādi skolotāji, kas lielākoties likuši zīmēt uzstādījumus, uzdevuši zīmēt brīvo tēmu. Daiļradīšanas gaita līdzinās domāšanas procesa, kas ir izziņas psihisks process. Tas veic šādas operācijas: analīze (sadala objektu elementos), sintēze (izzina parādību kā vienotu veselumu), salīdzināšana (salīdzina objektu ar citiem līdzīgiem), vispārināšana (pieredzes apkopošana) un nosaukšana. Tas ir radošs process, kad garīgās darbības rezultātā rodas novatoriskas un oriģinālas idejas vai materiālas vērtības. Psiholoģijas doktore Rita Bebre to apskata no trim aspektiem: 1.Personības īpašības; 2.Process; 3.Produkts. Diplomdarba tēma ir ‘Kreatīvās domāšanas pieredze stilizēta portreta apgūšanā’, tā mērķis ir sastādīt tādu uzdevumu kopu, kas būtu virzīta uz kreatīvās domāšanas veicināšanu. Pirmajā nodaļā diplomdarba autore apskata domāšanas procesus, tas ir psihisks process, kas cieši saista reālās dzīves notikumus ar atmiņā noglabāto informāciju. Radošu cilvēku ietekmē viņa domāšanas plastiskums un izziņas spējas. Kreatīvai personībai savukārt raksturīga spēcīga intuīcija, oriģinalitāte un atvērtība jaunām zināšanām. Šajā nodaļā izmantotas Maijas Dūkas teorētiskās atziņas un Diānas Rumpītes pētījums par kreativitātes teorijām. Otrajā nodaļā, izmantojot Čikāgas universitātes profesora Bendžamina S. Blūma izstrādāto taksonomiju, kas ir seši domāšanas un attieksmju veidošanas līmeņi. Uzdevumus realizē Tīnūžu pamatskolas 7. klase.

Visual art in educational institution promotes the development of creative, emotionally and intellectually raised personality. However in real life teachers have to face with problem when students think about visual art lessons like having a rest without thinking. That is so because some teachers usually tell students to draw objects or what they want. A process of the creative work is similar the thinking process which is psychical process of knowledge. It consists of following operations; analysis (divides the object in parts), synthesis (cognizes thing as entirety), comparing (compare objects with other similar objects), generalization (summarization of the experience). This is creative process when intellectual work produces innovative ideas or material values. Ph. Dr. Rita Bebre considers it in three aspects; 1.Personality qualities, 2.The Process, 3.The Result. The issue of the diploma paper is ‘Experience of the creative thinking in mastering the stylized portrait’; the aim of it is to make a set of tasks for using creative thinking. In the first part the author of diploma paper deals with thinking processes; they are psychical processes which put together events from real life and memory information. A creative person has an impact from his thinking plasticity and knowledge skills. A creative personality is characterized by strong intuition, originality and receptiveness to the new knowledge. In this part are mentioned the theoretical thoughts of Maija Dūka and research by Diāna Rumpīte of the theory of creativity. In the second part is used taxonomy by Chicago Professor Benjamin S. Bloom. The tasks are done by 7th grade students from Tīnūži primary school
Experience of the creative thinking in mastering the stylized portrait’
Keywords: Pedagoģija