Akūta alkohola hepatīta klīniskā norise un iznākumi - Kreitūze, Justīne (Latvijas Universitāte, 2015)
Diplomdarba tēma. Akūta alkohola hepatīta klīniskā norise un iznākumi. Ievads. Alkohola hepatīts ir klīnisks sindroms, ko izraisa hroniska alkohola lietošana. Akūts alkohola hepatīts vienmēr attīstās uz jau esoša hroniska alkohola aknu bojājuma fona – taukainās hepatozes, steatohepatīta, fibrozes vai cirozes. Agrīna mirstība no alkohola hepatīta variē pēc slimības smaguma no 20% vieglām formām līdz 30-60% smagām formām. Darba mērķis. Pacientiem ar akūtu alkohola hepatītu noteikt un salīdzināt prognostiskos rādītājus pēc Maddrey un MELD aprēķiniem, kas ļautu prognozēt slimības attīstības tendenci un iznākumu pirmreizēji stacionētiem, atkārtoti stacionētiem un mirušiem pacientiem Latvijā. Materiāli un metodes. Pētījumā iekļauti 211 akūta alkohola hepatīta pacienti, kuri bija stacionēti Latvijas Infektoloģijas centrā no 2013. gada 1. janvāra līdz 2014. gada 31. decembrim. Atlasē iekļauti pacienti ar diagnozi: akūts toksisks (alkohola) hepatīts. Visi pacienti bija baltās rases indivīdi, vecumā no 20 līdz 69 gadiem (vidējais vecums 46 gadi), vīrieši 130 (62%), sievietes 81 (38%). No visiem pētījumā iekļautajiem pacientiem pirmreizēji stacionēti ir 133 pacientu (63%), atkārtoti stacionēti 58 pacientu (27,5%), 20 mirušo pacientu (9,5%). Pētījuma ietvaros 202 pacientiem tika noteikti prognostiskie rādītāji – MELD un Maddrey aprēķini. Datu statistiskā apstrāde tika veikta, izmantojot datorprogrammas SPSS v.19.0 un Microsoft Office Excel v.15. Rezultāti. Mirušo pacientu grupā vidējais vecums - 51,9 gadi, atkārtoti stacionēto pacientu grupā - 45,12 gadi, pirmreizēji stacionēto pacientu grupā - 44,73 gadi, p = 0,015. Mirušo pacientu grupā aknu encefalopātija - 85%, atkārtoti stacionēto pacientu grupā - 20,7%, pirmreizēji stacionēto pacientu grupā - 9,0%, p=0,000. Mirušo pacientu grupā hepatorenālais sindroms - 65,0%, atkārtoti stacionēto pacientu grupā - 6,9%, bet pirmreizēji stacionēto grupā - 6,0%, p=0,000. Pirmreizēji stacionēto pacientu grupā mediānais trombocītu skaits - 157,0 x103mkL, atkārtoti stacionēto pacientu grupā - 96,5 x103mkL, bet mirušo pacientu vidū - 109,5 x103mkL, p=0,002. Mirušo pacientu grupā albumīna vidējais līmenis - 23,9g/L, abās pārējās grupās albumīna vidējais līmenis - 30,5 g/L, p=0,002. Mirušo pacientu grupā vidējais MELD līmenis ir 34,75±5,97, atkārtoto pacientu grupā – 19,34±7,51, pirmreizējo pacientu grupā – 18,56±6,28, p=0,000. Pirmreizēji stacionēto pacientu grupā mediānais Maddrey līmenis - 27,0, atkārtoti stacionēto grupā – 33, mirušo pacientu grupā – 111,0, p=0,000. Secinājumi. Salīdzinot MELD un Maddrey līmeņus pa grupām, redzams, ka vislielākie rādītāji, tātad vissliktākā prognoze ir noteikta mirušo pacientu grupā.

Title: Acute alcoholic hepatitis clinical course and outcome. Author: Medical student Justīne Kreitūze Supervisor: Dr.Med. Ieva Tolmane Introduction. Alcoholic hepatitis is clinical syndrome that is caused by chronical alcohol consumption. Acute alcoholic hepatitis always develops on an existing chronical alcoholic liver damage – steatosis, steatohepatitis, fibrosis or cirrhosis. Early mortality from alcoholic hepatitis varies depending on the severity of disease - from 20% mortality in mild cases to 30%-60% in severe cases. Aim of the study. To define and compare prognostic figures to patients with acute alcoholic hepatitis after Maddrey un MELD calculations, that would allow to predict the disease development trend and outcome for first-time hospitalized patients, repeatedly hospitalized patients and deceased patients in Latvia. Materials and methods. Study included 211 patients with acute alcoholic hepatitis, who were hospitalized from 1 January 2013 till 31 December 2014 in Latvian Centre of Infectious Diseases. In the selection were included patients with diagnosis: acute toxic (alcoholic) hepatitis. All patients were white race individuals, aged from 20 to 69 (average age- 46), men- 130 (62%), women 81 (38%). From all the patients included in the study, 133 (63%) were hospitalized for the first time, 58 (27,5%) patients were repeatedly hospitalized, 20 (9,5%) patients were deceased. For 202 patients prognostic figures – MELD and Maddrey calculations were identified. Data were processed using software programs - SPSS v.19.0 and Microsoft Office Excel v.15. Results. The average age in the group of deceased patients was 51,9 years, in the group of repeatedly hospitalized - 45,12 years, but within first-time hospitalized patients - 44,73 years, p=0,015. In the group of deceased patients liver encephalopathy - 85%, repeatedly hospitalized group - 20,7%, first-time hospitalized group - 9,0%, p=0,000. In the group of deceased patients hepatorenal syndrome - 65,0%, repeatedly hospitalized group - 6,9%, but first-time hospitalized patient group - 6,0%, p=0,000. For the first-time hospitalized patient group median platelet count-157,0 x103mkL, for repeatedly hospitalized patient group - 96,5 x103mkL, but within the group of deceased patients - 109,5 x103mkL, p=0,002. In the group of deceased patients average level of albumin - 23,9g/L, but the average level of albumin in rest of the groups was 30,5 g/L, p=0,002. The average level of MELD in deceased patient group is 34,75±5,97, in the repeatedly hospitalized group – 19,34±7,51,and within first-time hospitalized patient group – 18,56±6,28, p=0,000. For the first-time hospitalized patient group the median level of Maddrey is 27,0, repeatedly hospitalized patient group – 33,deceased patient group – 111,0, p=0,000. Conclusions. Comparing levels of MELD and Meddrey between viewed groups, it is clear that the best figures and therefore the worst prognosis is defined within the group of deceased patients.
Acute alcoholic hepatitis clinical course and outcome
Keywords: Medicīna; Alkohola hepatīts; Maddrey aprēķins; MELD aprēķins; Alcoholic hepatitis; Maddrey calculation