Bērnības iedomu draugu, emocionālas vardarbības pieredzes un vientulības saistības ar neadaptīvu aizsapņošanos pieaugušo vecumā - Smolovska, Sintija (Latvijas Universitāte, 2024)
Pētījuma mērķis bija noskaidrot saistības, kas pastāv starp neadaptīvu aizsapņošanos (NA) un bērnības iedomu draugiem, emocionālu vardarbību un vientulību. Pētījumā piedalījās 81 respondents ar NA no 18 gadu vecuma. Tika izmantotas pašvērtējuma aptaujas – Neadaptīvas aizsapņošanās aptauja (MDS-16), Bērnības iedomu draugu aptauja, Vientulības skala (UCLA), un Bērnības Traumas aptaujas (CTQ) emocionālas vardarbības apakšskala. Papildus tika ievākti demogrāfiskie dati par dzimumu, vecumu, angļu valodas prasmēm un valsts piederību. Rezultāti uzrāda statistiski nozīmīgas negatīvas korelācijas starp NA un vientulību pieaugušo vecumā. Starp NA un bērnības iedomu draugiem kā arī emocionālās vardarbības pieredzi saistības netika atklātas.

The purpose of the study was to investigate the relations between maladaptive daydreaming (MD) and childhood imaginary friends, emotional abuse, and loneliness. 81 respondents with MD from the age of 18 took part in the study. Self-report questionnaires were used - Maladaptive Daydreaming Questionnaire (MDS-16), Childhood Imaginary Friends Questionnaire, Loneliness Scale (UCLA), and Childhood Trauma Questionnaire (CTQ) emotional abuse subscale. In addition, demographic data on gender, age, English language skills, and nationality were collected. The results show statistically significant negative correlations between MD and loneliness in adulthood. No relations were found between MD and childhood imaginary friends, as well as experiences of emotional abuse.
The Relation with Childhood Imaginary Friends, Emotional Abuse, Loneliness and Maladaptive Daydreaming in Adulthood
Keywords: Psiholoģija; neadaptīva aizsapņošanās; vientulība; emocionāla vardarbība; iedomu draugi; fantāzijas