Izmeklēsanas tiesneša pilnvaras piespiedu līdzekļu piemērošanā - Ivanovs, Mihails (Latvijas Universitāte, 2007)
Diplomdarbā autors pēta jaunā Latvijas kriminālprocesa institūta – izmeklēšanas tiesneša pilnvaras piespiedu līdzekļu piemērošanā, kas ir nepieciešamas, lai garantētu cilvēktiesību ievērošanu pirmstiesas procesā Diplomdarba mērķis ir izzināt problēmas, kas saistītas ar piespiedu līdzekļu piemērošanu pirmstiesas procesā, jo katrs no tiem tieši skar personas tiesības un intereses, kuru ievērošana ir uzticēta izmeklēšanas tiesnesim. Darba gaitā autors nodibinājis šādas problēmas: 1) jebkurš no izmeklēšanas tiesneša piemērotiem piespiedu līdzekļiem tā vai citādi skar atsevišķas personas intereses no vienas puses un sabiedrības intereses no otrās puses, kā arī mazā vai lielā mērā tie var būt pretrunā ar kriminālprocesa principiem; 2) atsevišķu piespiedu līdzekļu piemērošanu praksē apgrūtina vairāki apstākļi – neiespēja izpildīt piespiedu līdzekli līdzekļu trūkuma dēļ un trūkumi atsevišķu piespiedu līdzekļu normatīvajā regulējumā; 3) likumā paredzētā iespēja pārsūdzēt izmeklēšanas tiesneša lēmumus ir pretrunā ar kriminālprocesa principu par to, ka piemērot ar brīvības atņemšanu saistītu piespiedu līdzekli drīkst vienīgi ar izmeklēšanas tiesneša piekrišanu. Darba gaitā autors arī izvirza priekšlikumus minēto problēmu risinājumam: 1) Izmeklēšanas tiesnesim jāprot atrast saprātīgs līdzsvars starp cilvēktiesību aizsardzību (un nepieciešamību sabiedrības drošības interesēs ierobežot kādas personas tiesības; 2) jāizdara daži grozījumi Kriminālprocesa likumā; 3) jāatceļ iespēja pārsūdzēt izmeklēšanas tiesneša lēmumu par piespiedu līdzekļa piemērošanu vai jāpiešķir augstākajam tiesnesim speciālās pilnvaras atbilstoši kriminālprocesa principiem.

In the present degree thesis, author explores problems in the new institute of Latvian criminal procedure – investigating judge, who secures an observance of human rights in pre-trial procedure, using his powers of the applying the compulsory measures. The purpose of the present degree thesis is to explore problems in the applying of the compulsory measures in pre-trial procedure, because each of them affects person’s rights and interests, which are observed by investigating judge. During the course of the thesis author names the main problems: 1) any of applied compulsory measures more or less affects individual’s rights and interests from the one hand or society’s interests from the other hand and more or less can conflict with the principals of the criminal procedure; 2) application of some of the compulsory measures in practice is complicated owing to various factors – absence of an opportunity of execution because of lack of means and uncertainty in regulation of some of the compulsory measures by rules of law; 3) the opportunity to appeal the investigating judge’s decisions contradicts a principle of criminal procedure, that application of the compulsory measure, which is connected with imprisonment, in pre-trial procedure is possible only from the investigating judge’s sanction. Also during the course of the thesis author gives the solutions to the mentioned problems: 1) investigating judge has to find a reasonable balance between protection of human rights and necessity with a view of safety of a society to limit the individual’s rights; 2) make changes of some of the rules of the Criminal procedure law; 3) repeal the possibility of the appeal of investigating judge’s decisions or invest higher judge with special powers according to principles of criminal procedure.
Investigating judge's powers in the applying of the compulsory measures
Keywords: Tiesības