Maza apmēra prasības: regulējums, darbība, problemātika - Oto, Agnese (Latvijas Universitāte, 2013)
2011.gada 8.septembra likumam „Grozījumi Civilprocesa likumā” par pamatu ir ņemta Eiropas Parlamenta un Padomes Regula Nr.861/2007 ar ko izveido Eiropas procedūru maza apmēra prasībām. Tomēr ņemot vērā Latvijas Republikas un Eiropas Savienības atšķirīgo normatīvās vides regulējumu, Latvijas Republikas likumdevējam nepietiek ar Regulas normu tiešu pārnešanu uz Civilprocesa likumu un ir jāturpina darbs pie normatīvo aktu grozījumu izstrādes, lai nodrošinātu pilnīgu atbilstību Regulas principiem un, lai tiesvedības procesu padarītu efektīvāku un atbilstošāku Eiropas Parlamenta un Padomes nostādnēm. Maģistra darba iekļautā pētījuma rezultātā autore ir piedāvājusi problēmu un nepilnību risinājumus Latvijas Republikas tiesiskajā regulējumā, kā arī izvirzījusi iespējamos redakcionālos priekšlikumus uzlabojumu veikšanai Latvijas Republikas Civilprocesa likuma normās un Ministru kabineta noteikumos.

The Parliament of the Republic of Latvia, the Saeima, has transposed national Small Claims Procedure from The European Small Claims Procedure which is established by Re-gulation (EC) No 861/2007 and is intended to improve access to justice by simplifying cross-border small claims litigation in civil and commercial matters and reducing costs. But because of differences in national and European Union regulatory environment, to achieve goal- to simplify and speed up small claims legislation, Latvia should continue work on drafting further legislative amendment proposals to ensure compliance with the determined principles, and to make regulation simpler, transparent, and effective consistent common European Union policy. In Master’s thesis „Small Claims Procedure: Regulation, Practice, Problems” author gives proposals to change Latvian Civil Procedure Law and Cabinet of Ministers Regulation.
Small claims procedure: regulation, existing, problems
Keywords: Juridiskā zinātne