Mākslīgās apaugļošanas aktuālas problēmas starptautisko cilvēktiesību kontekstā - Bazarova, Aleksandra (Latvijas Universitāte, 2015)
Maģistra darbā ir izpētītas aktuālās un praktiski nozīmīgās problēmas tādā medicīnas un biotehnoloģiju attīstības virzienā kā mākslīgā apaugļošana starptautisko cilvēktiesību kontekstā. Maģistra darbā tiek skartas tādas problēmas kā in vitro embrija dzīvības aizsardzība, pirmsimplantācijas diagnostika un embriju radīšana pētniecības nolūkos. Maģistra darbs sastāv no trīs nodaļām: pirmajā tiek noskaidrotas mākslīgās apaugļošanas metodes un identificētas ar mākslīgo apaugļošanu saistītās problēmas starptautisko cilvēktiesību kontekstā, otrajā nodaļā tiek iztirzāts in vitro embrija statuss starptautisko cilvēktiesību kontekstā un tiek analizētas tā cilvēktiesības, savukārt trešajā nodaļā tiek izvērtēta pretruna starp embrija un embrija vecāku cilvēktiesībām un interesēm, un tiek piedāvāts risinājums identificētajām problēmām.

The Master thesis researches the essential and practically important issues of the assisted reproductive technology within the international human rights context. In the thesis the following problems have been analysed: life protection of the in vitro embryos, pre-implantation diagnosis and creation of human embryos for research purposes. The thesis consists of three parts: in the first part the author provides an insight on the methods of the assisted reproductive technology and identifies problems linked to it in the light of the international human rights; in the second part - the legal status and human rights enjoyed by the embryo is analysed; lastly, in the third part the author evaluates the contradictory human rights and interests between embryos and parents and suggest the possible solution to identified contradictions.
Actual issues of the assisted reproductology within the international Human rights context
Keywords: Juridiskā zinātne