Līdzjūtības pret sevi un prosociālas uzvedības saistība un dzimumu atšķirības - Stikute, Evita (Latvijas Universitāte, 2018)
Pētījuma mērķis bija noskaidrot, vai pastāv saistība starp līdzjūtību pret sevi un prosociālu uzvedību, un pārbaudīt dzimumu atšķirības katrā no šiem konstruktiem. Pētījumā piedalījās 115 respondenti vecumā no 18 līdz 30 gadiem, kuri veidoja 2 grupas – vīriešus un sievietes. Viņi internetā vai klātienē aizpildīja anketu, kas sastāvēja no Iejūtības pret sevi skalas un Prosociālo tendenču aptaujas, kā arī jautājumiem demogrāfisko datu ievākšanai. Rezultāti atklāj statistiski nozīmīgu negatīvu saistību starp līdzjūtību pret sevi un emocionālu prosociālu uzvedību. Pētījuma izlasē vīriešiem bija augstāks līdzjūtības pret sevi līmenis nekā sievietēm, savukārt sievietes vairāk nekā vīrieši norādīja uz krīzes, emocionālu un piekāpīgu prosociālu uzvedību. Atslēgas vārdi: līdzjūtība pret sevi, prosociāla uzvedība, dzimumu atšķirības.

The aim of this research was to determine whether there is an association between self-compassion and prosocial behaviour and to examine gender differences in each of these constructs. Participants in this study were 115 respondents aged 18 to 30 years old, who formed 2 groups – men and women. They filled out an online or in-person questionnaire, which consisted of Self-Compassion Scale and Prosocial Tendencies Measure as well as questions for collecting respondents’ demographic data. The results show a statistically significant negative association between self-compassion and emotional prosocial behaviour. In the study sample men had higher levels of self-compassion than women, whereas women indicated more dire, emotional and compliant prosocial behaviour than men. Key words: self-compassion, prosocial behaviour, gender differences.
Self-Compassion and Prosocial Behaviour: The Association and Gender Differences
Keywords: Psiholoģija; līdzjūtība pret sevi; prosociāla uzvedība; dzimumu atšķirības; self-compassion; prosocial behaviour