Moricsalas mežu veģetācijas izmaiņas parauglaukumos, salīdzinot 1928 un 2012 gadu datus - Kokarēviča, Ilze (Latvijas Universitāte, 2013)
Ozolu meži Latvijā ir reti sastopami, un trūkst pētījumu, kas izskaidrotu, kā tajos noris sukcesija un kā tie izmainās ilgā laika posmā, ja nav antropogēnās ietekmes. Darba mērķis ir raksturot sukcesiju netraucētos mežu biotopos Moricsalā 80 gadu periodā un noskaidrot ietekmējošos faktorus un sugu sastāva veidošanas procesus. Darbs izstrādāts 2012.gada vasarā, ievācot datus Usmas ezera Moriscalā, Moricsalas dabas rezervātā un rezultātus salīdzinot ar J.V.Grošinska 1928.gadā veikto diplomdarbu „Moricsalas meža tipi”. Darbā aprakstīta kokaudzes un lakstaugu veģetācija 11 parauglaukumos, noskaidrotas sastopamo augu ekoloģiskās īpašības. Konstatēts, ka visi parauglaukumi ir palikuši apēnotāki un auglīgāki, kokaudzei pieaudzis šķērslaukums, lakstaugu stāvā izzudušas gaismas prasīgas, bet ienākušas ēncietīgas sugas, izzudušas pļavu un mitru biotopu sugas, bet ienākušas tipisku mežu sugas. Bakalaura darbs izstrādāts Latvijas Universitātes Bioloģijas fakultātes Botānikas un ekoloģijas katedrā.

Oak woodland is scarce in Latvia, and there is sufficient studies that have attempted to explain broad-leaved forest succession and vegetation changes in permanent plots without any antropogenic interference. Research was conducted in 2012 by collecting vegetation data in Moricsala, an island of Lakes Usmas, which is in Moricsala nature rezerve. The results are compared with those in the diploma thesis in forestry research „Moricsalas meža tipi” conducted in 1928 by J.V.Grošinskis. Tree stand and vascular plant vegetation were described in 11 permanent plots. Information was obtained on plant traits. It was found, that during succession, the stands have become more shaded and fertile, tree stands have larger basal area, there are less light-demanding, but more shade tolerant species. Many meadow and moist habitat species have been replaced by typical forest species. The Bachelor thesis was conducted in the University of Latvia Faculty of Biology Department of Botany and Ecology.
Changes in forest vegetation in plots – a comparison of 1928 and 2012 data
Keywords: Bioloģija