Riska faktori gastroezofageālā atviļņa slimībai dispepsijas pacientiem - Meiyanathan, Sakeella (Latvijas Universitāte, 2014)
Mērķis: Pētījuma mērķis bija noteikt GERS prevalenci un analizēt riska faktorus. Rezultāti: Statistiski ticami faktori saistīti ar ERS attīstību bija vīriešu dzimums (Odds ratio (OR) = 1.53, 95% Confidence interval (CI) = 1.06 – 2.23), ĶMI ≥25 (OR = 1.62, 95% CI = 1.18-2.24), nav H.pylori infekcijas (OR = 1.43, 95% CI = 1.03 – 1.97) un nav/mērena korpusa atrofija (OR = 2.08, 95% CI = 1.23 – 7.73). Secinājums: Riska faktori un simptomi, kas saistīti ar ERS un NERS ir atškirīgi. Tas norāda uz to, ka abu stāvokļu patoģenēze arī atšķiras. Dedzināšana aiz krūšu kaula biežāk tika konstatēta NERS pacientiem, kamēr ERS pacientiem statistiski ticami riska faktori ir vīrieša dzimums uz ĶMI ≥25. H.pylori infekcijai (neatkarīgi no CagA statusa) un kuņģa corpus atrofijai ir protektīva ietekme uz ERS.

Objectives: The aim of this study was to estimate the prevalence of GERD. Results: On multivariate analysis male gender (odds ratio (OR) = 1.53, 95% confidence interval (CI) = 1.06- 2.23), BMI≥25 (OR = 1.62, 95% CI = 1.18- 2.24) , absence of H.pylori infection (OR = 1.43 95% CI = 1.03, 1.97) and none-mild corpus atrophy (OR = 3.08, 95% CI = 1.23- 7.73) were significantly independently associated with ERD. Conclusions: The risk factors and symptoms associated with the presence of ERD and NERD differed, thus suggesting different pathogenesis of both conditions. Presence of heartburn was observed more often in NERD patients, while ERD was significantly associated more with male gender and a BMI≥ 25.Infection with H.pylori (independent of CagA status) and presence of corpus atrophy was significantly negatively associated with ERD.
Risk factors for Gastro-esophageal reflux disease among dyspeptic patients
Keywords: Medicīna