Imobilizācijas līdzekļu nozīme taisnās zarnas audzēja staru terapijā - Šica, Alise (Latvijas Universitāte, 2018)
Bakalaura darbā ir apkopota un analizēta literatūra par tēmu „Imobilizācijas līdzekļu nozīme taisnās zarnas audzēja staru terapijā”. Darba teorētiskajā daļā ir aprakstīta vēdera dobuma anatomija un fizioloģija, kas ir taisnās zarnas audzējs un tā rašanās faktori, taisnās zarnas audzēja ārstēšanas metodes, staru terapijas metodes un to iespējas Latvijā un imobilizācijas līdzekļi, to veidi un pielietojums. Darba mērķis: noskaidrot imobilizācijas līdzekļu nozīmi pie taisnās zarnas audzēja. Darba hipotēze: pie taisnās zarnas audzēja apstarošanas, kā imobilizācijas līdzekli izmantojot vakuuma maisu, pacienta ķermeņa nobīde būs vismazākā. Darba pētījuma daļa sastāv no kvalitatīvās un kvantitatīvās pētījuma metodes, veicot pētījumu par imobilizācijas līdzekļu nozīmi pie taisnās zarnas audzēja staru terapijas. Pētījumā tika izvērtēti 20 ambulatori pacienti. 10 no taisnās zarnas audzēja pacientiem staru terapijas kursa laikā tika izmantots vakuuma maiss ka imobilizācijas līdzeklis, 10 pacientiem tika izmantots ceļu paliktnis kā imobilizācijas līdzeklis. Darba noslēgumā ir veikts pētījums, apkopoti pētījuma rezultāti, izstrādāti secinājumi un priekšlikumi, kas balstīti uz pētījuma rezultātiem. Darba apjoms ir 31 lapaspuses, to veido 4 nodaļas un 11 apakšnodaļas, darbā ir izmantoti 20 literatūras avoti, 4 pielikumi. Darbā ir iekļautas 2 tabulas un 2 diagrammas, kuras atspoguļo pētījuma gaitu un mērķi.

Bachelor's paper summarizes and analyzes literature on the topic "The Importance of Immunization Tools in Rectal Radiation Therapy". The theoretical part of the work describes the anatomy and physiology of the abdominal cavity, what is a rectal tumor and its factors of occurrence, rectal tumor treatment methods, radiotherapy methods and their possibilities in Latvia, and the means of immobilization, their types and their application. The aim of the work: To find out the role of immobilization tools in the rectal tumor. Labor hypothesis: the patient's body bias will be the smallest in the case of irradiation of the rectum, as a means of immobilization using a vacuum bag. The part of the research work consists of a qualitative and quantitative research method, carrying out a study on the role of immobilisation devices in the treatment of direct rectal tumor radiation. The study evaluated 20 patients. 10 patients had a vacuum bag for immobilization during radiation therapy, and a knee pad was used as an immobilizer for 10 patients. At the end of the study, a study has been carried out, the results of the study have been summarized, conclusions and proposals based on the results of the research have been developed. The volume of the work is on 31 pages, it consists of 4 chapters and 11 subdivisions, in the work are used 20 literature sources, 4 annexes. The paper contains 2 tables and 2 charts, which reflect the progress and objectives of the study.
The Importance of Immobilisation Tools in Rectal Radiation Therapy
Keywords: Medicīna; staru terapija; taisnā zarna; audzējs; nobīde; imobilizācijas līdzeklis