Ungurpils dzirnavezera attīstība un tajā peldošo kūdras salu pētījumi - Martinsons, Kristaps (Latvijas Universitāte, 2013)
Bakalaura darba „Ungurpils dzirnavezera attīstība un peldošo kūdras salu rašanās Ungurpils dzirnavezerā” ietvaros veikto lauka (dzirnavezera apsekošana, ģeoloģiskā urbšana, nogulumu paraugu ņemšana) un laboratorijas pētījumu (kūdras sadalīšanās pakāpes un botāniskā sastāva analīze) rezultātā secināts, ka Joglas upes labajā krastā ir bijusi pārpurvojusies paliene, kur uzkrājusies labi sadalījusies zemā tipa kūdra. Salīdzinot šīs kūdras sastāvu ar to, kas veido salas var secināt, ka salas ir veidojušās ūdens straumēm atraujot un paceļot kūdras gabalus, kas ir kūdras salu pamats. Pētot uz salas sastopamos augus, lai raksturotu salas sakņu sistēmu, tās pamatni, salas biezumu, kā arī meklējot likumsakarības starp uz salām augošo augu sastāvu un kādreizējās Joglas upes palienes augāju, pētot salu kūdru veidojošo augu sastāvu tika secināts, ka augi uz atrautajām salām turpina augt, jo atrodas līdzīgos apstākļos. Atslēgvārdi: Joglas upe, kūdra, mākslīgās ūdenstilpes, aizaugšana, koraļsakne

The Bachelor Thesis „ Ungurpils millpond development and investigation of floating peat islands” contains field works such as monitoring of the millpond, geological coring, sediment sampling. The laboratory investigations contains analysis of the peat decomposition degree and the analysis of the peat botanical composition. The results show that fen peat has been formed at the right side of Jogla River bed floodland. The comparison of the peat samples taken from the overflooded former floodland with the samples taken from the peat islands approved that the peat islands were formed from the floodland peat which was elevated due to sharp fluctuations of the water level in basin dammed on the Jogla River. The results from the investigation of the flora on the peat islands show that the plant root system is crucial in the formation process of the peat islands. They make a solid soil that can easily spawn trees. Keywords: river Jogla, peat, millponds, eutrophication, coralroot
Ungurpils millponds development and investigation of floating peat islands
Keywords: Ģeogrāfija