Kognitīvā disonanse un reklāma: patērētāju uzvedības un attieksmes maiņa - Zvejniece, Karolina (Latvijas Universitāte, 2021)
Bakalaura darba “Kognitīvā disonanse un reklāma: patērētāju uzvedības un attieksmes maiņa” mērķis ir noskaidrot, kādi psiholoģiskie paņēmieni un ietekmēšanas veidi tiek izmantoti reklāmās, kas izraisa kognitīvo disonansi un kuri izmaina cilvēku attieksmi un liek pieņemt lēmumu par preces vai pakalpojuma pirkšanu. Teorētiskajā daļā aprakstīta reklāma un reklāmu veidi, to uzdevumi un mērķi, kognitīvās disonanses jēdziens, kognitīvās disonanses iezīmes un tās apzināšanās, kā arī aprakstītas reklāmās izmantotie psiholoģiskie ietekmēšanas paņēmieni, attieksme un tās maiņa psiholoģisku paņēmienu iespaidā. Pētījumā izmantotas kvantitatīvās pētījuma metodes – anketēšana, reklāmu satura analīze un vizuālā kontentanalīze, un kvalitatīvā pētījuma metode – fokusa grupas intervija. Pētījuma rezultāti ļauj secināt, ka reklāmās tiek izmantoti gan tekstuāli, gan vizuāli psiholoģiski ietekmēšanas paņēmieni, kuri spēj patērētājā vienlaicīgi gan izraisīt kognitīvo disonansi, gan atrisināt to. Atslēgas vārdi: kognitīvā disonanse, reklāma, patērētājs, uzvedība, pārliecināšana.

The aim of the bachelor’s thesis “Cognitive dissonance and advertising: changing consumer behaviour and attitude” is to find out what psychological techniques and types of influence are used in advertisements that cause cognitive dissonance and change people’s attitudes to make a decision about buying a product or service. The theoretical part describes advertising and types of advertisements, advertising tasks and goals, the concept of cognitive dissonance, features of cognitive dissonance and its awareness, as well as the psychological influencing techniques, attitude and its change under the influence. Research methods used in this study are quantitative research metods – survey and content analysis, as well as visual content analysis, and qualitative research method – focus group interview. The main conclusions based on the results are the following: advertisements use both textual and visual psychological influencing techniques, which are able to both cause and solve the consumer's cognitive dissonance at the same time. Keywords: cognitive dissonance, advertising, consumer, behaviour, persuasion.
Cognitive dissonance and advertising: changing consumer behaviour and attitude
Keywords: Komunikācijas zinātne; kognitīvā disonanse; reklāma; patērētājs; uzvedība; pārliecināšana