Polifunkcionālo kvaternizēto piridina atvasinājumu sintēze un īpašības - Plotniece, Aiva; Latvijas Universitāte (My University, 2003)
Lai izveidotu potenciālus gēnu transfekcijas aģentus, kas molekulā vienlaicīgi saturētu vairākas farmakoforas grupas, bija paredzēts mērķtiecīgi sintezēt polifunkcionālus 4-(N-alkilpiridil)-l,4-DHP atvasinājumus, veikt to ķīmisko, fizikoķīmisko un bioloģisko īpašību pārbaudi. Darba pirmajā nodaļā apskatītas šādu savienojumu iegūšanas likumsakarības, kvaternizējot piridilaizvietotāju pie 1,4-DHP cikla. Otrajā nodaļā dots dažu iegūto savienojumu ķīmisko īpašību raksturojums (piridīnija ilīdu veidošanās, ciklopievienošanās reakcijas, oksidēšana). Trešajā nodaļā aplūkotas iegūto savienojumu un dažu fizioloģiski aktīvu 1,4-DHP atvasinājumu bioloģiskās īpašības (inkorporācija dabīgās un modeļmembrānās, gēnu transfekcijas aktivitāte, citotoksicitāte). ABSTRACT: To generate potential gene transfection aģents that could simultaneouslv contain several pharmacophore groups in their molecule the svnthesis of polvfunctional 4-(Nalkylpyridyl)- 1,4-DHP derivatives was carried out. The studies of their chemical, phvsicochemical and biological properties were carried out as well. In the first chapter of the present work the regularities of the svnthesis of such compounds by quaternizing the pyridylsubstituent at the 1,4-DHP cycle are rewiewed. In the second chapter the characterization of the chemical properties (the formation of pyridinium ylides, cycloaddition reactions, oxidation) of some of the synthesized compounds is given. The third chapter is devoted to the biological properties (incorporation into the modei and native membranes, the activity of gene delivery, cytotoxicity) of the synthesized compounds and some physiologically active 1,4-DHP derivatives.
Advisor: Duburs, Gunārs ; Tirzītis, Gunārs
Keywords: Research Subject Categories::NATURAL SCIENCES::Chemistry::Organic chemistry::Organic synthesis; Organiskā ķīmija; Heterociklu ķīmija; Heterocikliskie savienojumi; Piridīns; Heterocyclic chemistry; Pyridine