Negodprātīga rīcība fiziskas personas maksātnespējas procesā un tās sekas. - Reišule, Agnese (Latvijas Universitāte, 2020)
Bakalaura darbā “Negodprātīga rīcība fiziskās personas maksātnespējas procesā un tās sekas” tiek pētīts, kā fiziskās personas maksātnespējas procesā parādnieks ievēro godprātību. Maksātnespējas process var tik piemērots tikai tām personām, kuras kaut kādu iemeslu dēļ ir nonākušas finansiālās grūtībās un ar pašas spēkiem vairs nespēj no tām izkļūt. Taču pastāv gadījumi, kad persona maksātnespējas procesu izmanto negodprātīgi. Darbā tiek iegūta, apkopota un vērtēta informāciju par to, kā fiziskās personas maksātnespējas procesā izpaužas negodprātība, cenšoties noskaidrot ar to saistītos problēmjautājumus un rast risinājumu, lai novērstu personas negodprātīgu rīcību. Lai arī godprātības jēdziens nav tieši minēts Maksātnespējas likumā, tam ir būtiska nozīme, lai izvērtētu cilvēka pozitīvās morālās īpašības un līdz ar to piešķirtu maksātnespēju. Darba rezultātā tiek secināts, ka fiziskas personas maksātnespējas procesā ir nepieciešama pašas personas godprātīga attieksme.

In bachelor thesis “Dishonest behavior in the insolvency process of a natural person and its consequences” is being studied how debtor in the insolvency process of a natural person is being honest. Insolvency process can only be applied for those persons who, for some reason, are in financial difficulties and are no longer able to get out of them on their own. However, there are cases when person uses insolvency process dishonestly. The thesis obtains, summarizes and evaluates the information about how person is being dishonest in the insolvency process. Thesis author will try to find out the problems related to person’s dishonesty and to find out a solution in order to prevent it. Although the concept of honesty is not explicitly mentioned in the Insolvency law it has essential role to assess a person’s positive moral qualities and thus grant insolvency. As a result of the thesis, it is concluded that in the insolvency process of a natural person the person’s own honesty is required.
Dishonest behaviour of a natural person in the insolvency process and it's consequences.
Keywords: Juridiskā zinātne; maksātnespējas process; negodprātība; godprātība; fiziska persona; parādnieks