Fosforiscējošu pārklājumu iegūšana ar plazmas elektrolītiskās oksidācijas metodi - Auziņš, Krišjānis (Latvijas Universitāte, 2018)
Darbā pētīta fosforiscējošu oksīda pārklājumu iegūšana izmantojot plazmas elektrolītiskās oksidācijas (PEO) metodi. Pētījuma rezultātā ieguva luminiscējošus alumīnija oksīda pārklājumus ar ilgu pēcspīdēšanas laiku (vairāk kā 10 sekundes). Darba gaitā tika meklēti veidi kā optimizēt luminiscējošo PEO pārklājumu iegūšanu veicot elektrolīta sastāva izmaiņas un procesa ilguma izpēti. Darba galvenais mērķis bija uzlabot pārklājumu pēcspīdēšanas ilgumu un intensitāti, kā arī padarīt procesu efektīvāku un ekonomiskāku. Iegūtajiem pārklājumiem pētītas to luminiscences īpašības, virsmas morfoloģija un sastāvs. Pētījumu rezultāti liecina, ka pārklājumu luminiscences intensitāte un pēcspīdēšanas ilgums ir atkarīgi no elementu koncentrāciju savstarpējām attiecībām pārklājumos. Darba iegūtie rezultāti tiks izmantoti, lai veiktu turpmākus optimizācijas pētījumus.

In this research the production of phosphorescent oxide coatings using plasma electrolytic oxidation (PEO) method is studied. Luminescent aluminum oxide coatings with long persistent luminescence (more than 10 seconds) were produced. This work is devoted to the optimization of PEO process by researching different electrolyte compositions and process durations. The primary goal was to improve the afterglow duration and intensity of the coatings as well as to make the process more efficient and economically viable. The luminescent properties, surface morphology and composition of the acquired coatings were studied. The obtained results show that the luminescence intensity and afterglow duration depends on the element concentration ratios in the coatings. The results acquired in this research are used for further optimization studies.
Production of phosphorescent coatings using plasma electrolytic oxidation method
Keywords: Fizika; Plazmas elektrolītiskā oksidācija; fosforiscējoši pārklājumi; luminiscence; alumīnija pārklājumi