Mūsdienu Latgales krievu dzeja kā diasporas dzeja. - Smale, Ksenija (Latvijas Universitāte, 2013)
Šīs pētnieciskais darbs ir vēltīts fenomena "krievu diasporas literatūra" pētījumam. Darbā tiek identificēta un analizēta Latgales krievu diasporas dzejas un sociālkultūras specifika. Analīzei tika izvēlēti antoloģijas "Latgales krievu dzeja. 20.gs.beigas - 21.gs.sākums" poētiskie teksti. Pētījumā arī tiek aplūkotas problēmas, saistītās ar definīciju "krievu diasporas literatūra" un literāro vidi Latvijā. Darbs ir paredzēts plašam lasītāju lokam, kurus interesē starpkultūru attiecību, literatūras un dzejas jautājumi.

The aim of this research is devoted to phenomenon of "Russian literature of the Diaspora". In this research the specifity of poetry and social and cultural strategies of poets of Russian diaspora in Latgale is detected and analyzed. The material for analysis became poetic works presented in the anthology "Russian poetry of Latgale. The end of XX - begining of XXI century". This research also discusses the problems associated with the definition of "Russian literature of diaspora" and the literary environment in Latvia. The research is aimed for wide range of readers, who are interested in questions about intercultural relations, literature and poetry.
Modern Russian Poetry of Latgale as the Poetry of Diaspora.
Keywords: Valodniecība