Elektorālās uzvedības salīdzinājums starp krievvalodīgajiem iedzīvotājiem Latvijā un Igaunijā - Solopenko, Andrejs (Latvijas Universitāte, 2015)
Maģistra darbs sastāv no ievada, teorētiskās un empīriskās daļas, no rezultātiem un diskusijas, secinājumiem un izmantotās literatūras saraksta. Pirmajā teorētiskajā daļā autors raksturoja elektorālās ģeogrāfijas koncepcijas un elektorālo uzvedību sociālo šķirtņu teorijas kontekstā. Tālāk autors deva elektorālās uzvedības un faktoru raksturojumu, ka arī apskatīja trīs galvenās pieejas elektorālās uzvedības izskaidrošanai: socioloģisku, sociāli psiholoģisku un racionāli instrumentālu. Autors arī mēģināja strukturēt partiju sistēmas Latvijā un Igaunijā un raksturoja krievvalodīgo elektorātu tajās valstīs. Empīriskā daļā autors pētīja Latvijas un Igaunijas krievvalodīgo iedzīvotāju elektorālo uzvedību un tos ietekmējošus faktorus, pēdējās parlamentārās velēšanās, pamatojoties uz velēšanu statistiku un aptaujas datiem, kurus viņš ieguva no Tirgus un sabiedriskās domas pētījuma centra SKDS un Igaunijas pētījumu kompānijas Turu-uuringute. Rezultātos un diskusijā autors aprakstīja galvenos iegūtos rezultātus, bet secinājumos viņš secināja, kādi ir tie faktori, kas ietekmē šīs grupas elektorālo uzvedību.

The master's thesis consists of an introduction, theoretical and empirical sections, the results and discussion, conclusions and list of references. In the first theoretical part the author describes concepts of electoral geography and electoral behaviour in the context of social cleavages theory. Next, the author gives a description of electoral behaviour and factors and looks at three most approaches to explaining electoral behaviour: sociological, social-psychological and rational choice. The author also tried to structure the party systems in Latvia and Estonia and provided a description of the Russian-speaking electorate of these countries. In the empirical part the author studied the electoral behavior of Russian-speaking residents of Latvia and Estonia and factors that influence it, in the last parliamentary elections based on electoral statistics and data of opinion polls, which he received from the Marketing and public opinion research centre SKDS and Estonian research company Turu-uuringute. In the results and discussion author described the main results obtained, and then he concluded, what are the main factors which influence the electoral behavior of this group.
A comparison of electoral behavior among Russian-speaking residents of Latvia and Estonia
Keywords: Politikas zinātne (politoloģija); elektorālā uzvedība; krievvalodīgie pilsoņi; sociālās šķirtnes; electoral behaviour; Russian-speaking citizens