Ētiskie apsvērumi un starptautiskā nodokļu plānošana - Ansons, Krists (Latvijas Universitāte, 2018)
Nodokļu plānošanas ētiskā atspēkošana vai nosodīšanas aktualitātes iezīmējas Google, Amazon, un Starbucks nodokļu maksāšanas minimizēšanu Apvienotajā Karalistē. Tēma ir īpaši aktuāla arī šobrīd, pēc ASV Finanšu ministrijas Finanšu noziegumu apkarošanas tīkla ziņojuma par ABLV bankas darbību. Pirmskrīzes laikā apgalvojumam - „nevienam nav pienākums maksāt vairāk nodokļus, nekā tam ir ar likumu noteikts” piekristu lielākā daļa sabiedrības un industriāli attīstītās valstis. Pēc krīzes lielai sabiedrības daļai pasliktinājās finansiālais stāvoklis, pieauga nodokļu slogs. Savukārt valstīm bija jāpielieto dažādi taupības paņēmieni. Tajā pašā laikā sabiedrība uzzināja par nodokļu prakses “virtuves” noslēpumiem - starptautisku uzņēmumu pielietotajām nodokļu plānošanas metodēm. Šiem uzņēmumiem tika pārmests, ka tie nemaksā savu godīgo daļu. Darbā iegūtie rezultāti liecina, ka nodokļu plānošanas ētiskuma noskaidrošanā atbilde nav viennozīmīga. Ne vienmēr likumu ievērošana vērtējama kā ētiska darbība. Savukārt, likumu neievērošana var būt ētiska. Pētot pasaules dižāko prātu atziņas var secināt, ka nodokļu plānošana nav atbalstāma tādā valstī, kas nodokļus efektīvi organizē cēla mērķa vārdā, kas sabalansē sabiedrības intereses, nodrošina sabiedrības vājāko locekļu interešu aizsardzību, bet neaizskarot sabiedrības stiprāko locekļu bagātību tādā mērā, ka tie nevarētu baudīt sava kapitāla augļus.

The ethical aspect of tax planning for wider public dates back to the legal, but outrageous schemes used by Google, Amazon, and Starbucks to minimize tax in the United Kingdom. The topic is also particularly relevant today, following the report by the US Department of Finance, Financial Crimes Enforcement Network on ABLV Bank. In the pre-crisis period, most of the society in industrialized countries would agree to the statement that "no one is obliged to pay more taxes than legally prescribed". After the crisis, a large part of the population was earning less than before, and taxes became especially painful. Countries had to resort to various austerity measures. Eventually the secrets of tax planning were revealed to the public, the unethical, yet legal methods of tax avoidance used by large multinational companies began to cause widespread sense of injustice. The results of the work show that when determining the ethics of tax planning the answer is ambiguous. Fulfillment of the letter of the law is not always considered ethical. At the same, failure to comply with the law may be ethical. Researching the views of the world's greatest minds suggests that tax planning cannot be supported in a country that efficiently organizes taxes in the name of protecting the interests of the weakest members of the society, but without affecting the wealth of the strongest members of society to such an extent that they cannot enjoy the results of their capital.
International tax planing aspects
Keywords: Juridiskā zinātne; filozofija; ētika; politika; nodokļu apiešana