Latviešu skautu un gaidu kustība pārvietoto personu nometnēs Rietumvācijā 1945.-1950. - Latsone, Paulīna (Latvijas Universitāte, 2019)
Maģistra darbs “Latviešu skautu un gaidu kustība pārvietoto personu nometnēs Rietumvācijā 1945 - 1950” apskata un raksturo latviešu skautu un gaidu darbību pēc 2. pasaules kara Rietumvācijā, kad daudzi latvieši tika izvietoti pārvietoto personu (DP) nometnēs. Šajā laika periodā skautu un gaidu darbība bija plaši izplatīta, tā bija galvenā jaunatnes organizācijas kustība, kad tajā iesaistījās gandrīz 8000 skautu un gaidu. DP nometņu specifiskie apstākļi, personu ierobežojošie aspekti, latviešu sabiedrības noskaņojums un uzskati un pasaules skautu un gaidu organizāciju uzstādījumi deva gan iespējas, gan arī sagādāja grūtības kustības darbībā, tai nācās spēt pielāgoties jaunajai dzīvei trimdā. Pētījumā izvērtēta gan organizāciju iekšējā darbība, gan arī ārējā sadarbība, tā mēģinot atspoguļot un raksturot tās daudzpusīgo darbību un centienus trimdas latviešu jaunatnes audzināšanā.

Master thesis Latvian Scout and Guide Movement at the Displaced Person Camps in West Germany 1945-1950 is a research about latvian scout and guide movement activities after World War II when quite a lot of scouters, guiders and youngsters as a refugees were places in DP camps. At DP camp period this youth movement was very popular in latvian youth, at 1947 there were almost 8000 scouts and guides. The specific conditions, person-limited aspects, the mood and opinions in latvian exile society and the directions from world scout and guide organizations gave for latvian scouts and guides the oportunities but at the same time – also difficulties for their acitivities. The movement had to be able to adaptē for new circumstances. Thesis reveals the scout and guide movements activity and efforts for latvian youth education. Thesis characterizes the organizations inner things and cooporation with other organizations and institutions.
Latvian Scout and Quide Movement Displaced Person Camps in West Germany 1945-1950
Keywords: Vēsture; skauti; gaidas; DP; trimda; jaunatne