Galvas izmeklējuma protokols datortomogrāfijā insulta gadījumā - Lilo, Dārta (Latvijas Universitāte, 2021)
Bakalaura darba tēma ir “Galvas izmeklējuma protokols datortomogrāfijā insulta gadījumā”. Insulta profilaksē datortomogrāfijas izmeklējumu ātrai diagnostikai ir novērojams progress, tomēr tas vēl joprojām ir viens no biežākajiem nespējas un nāves cēloņiem pasaulē. Ar modernas attēldiagnostikas tehnoloģiju palīdzību var smalki pārredzēt smadzeņu asinsvadus, kas ļauj redzēt insulta lokalizāciju un tā veidu, lai varētu noteikt turpmāko ārstēšanas taktiku. Bakalaura darba izvirzītā hipotēze ir datortomogrāfijas protokols galvas smadzeņu insulta gadījumā. Darba mērķis ir veikt zinātniskās literatūras izpēti un noskaidrot nepieciešamos datortomogrāfijas izmeklējuma veikšanas kritērijus galvas protokola apraksta izveidei insulta gadījumā. Pētniecības uzdevumi ir analizēt literatūru - par galvas anatomiju un galvas datortomogrāfijas anatomiju, par smadzeņu insultu, par datortomogrāfijas izmeklējumu, par galvas smadzeņu insulta attēlu kvalitātes kritēriju nodrošināšanu datortomogrāfijā. Salīdzināt literatūras avotu datortomogrāfijas izmeklējumu veikšanu galvai insulta gadījumā. Izstrādāt secinājumus. Pētniecības instruments darbā ir pētījuma protokols. Pētniecības metode: literatūras u.c. avotu analīze, retrospektīvi kvalitatīvs pētījums. Darba beigās tika izveidoti trīs protokoli datortomogrāfijas izmeklējumam galvas insulta gadījumā. Atslēgvārdi: galvas smadzeņu insulta protokols datortomogrāfijā, datortomogrāfija, insulta protokols, insults, galvas anatomija.

The topic of the bachelor's themes is "Head examination protocol in computed tomography in case of stroke". Rapid diagnostic computed tomography has been successful in stroke prevention, but it is still one of the most common causes of disability and death in the world. With the help of modern imaging technology, the blood vessels in the brain can be fine-tuned, allowing you to see the location and type of stroke so that future treatment tactics can be determined. The hypothesis put forward in the bachelor's thesis is a computed tomography protocol in case of a head stroke. The aim of the work is to study the scientific literature and to find out the necessary computed tomography examination criteria for the development of a protocol description in case of a stroke. The tasks of the research are to analyze the literature - about the anatomy of the brain and the anatomy of the computed tomography of the brain, about the stroke of the brain, about the examination of computed tomography, about the quality criteria of stroke images in computed tomography. To compare the computed tomography examinations of the head source in case of a stroke. Draw conclusions. The research tool at work is a research protocol. Research method: analysis of literature and other sources, retrospective qualitative research. At the end of the work, three protocols for computed tomography in case of head stroke were developed. Keywords: stroke protocol in computed tomography, computed tomography, stroke protocol, stroke, head anatomy.
Head examination protocol in computed tomography in case of stroke
Keywords: Medicīna; galvas anatomija; insults; insulta protokols; datortomogrāfija; galvas smadzeņu insulta protokols datortomogrāfijā