Taisnīgas atlīdzības jēdziena analīze Sabiedrības vajadzībām nepieciešamā nekustamā īpašuma atsavināšanas likuma ietvarā - Birziņa, Inese (Latvijas Universitāte, 2024)
Latvijā šobrīd notiek vairāku vērienīgu transporta infrastruktūras projektu realizācija. Lai realizētu šo nacionālo interešu objektu būvniecības ieceri, par taisnīgu atlīdzību nepieciešams iegūt valsts īpašumā zemesgabalus, uz kuriem tiks izbūvēts attiecīgais infrastruktūras objekts. Pētījuma mērķis ir izpētīt “taisnīgas atlīdzības“ institūtu Sabiedrības vajadzībām nepieciešamā nekustamā īpašuma atsavināšanas likuma ietvarā, identificēt taisnīgas atlīdzības noteikšanas ietekmējošos faktorus, kā arī sniegt priekšlikumus nepieciešamajiem grozījumiem normatīvajā aktā taisnīgas atlīdzības noteikšanas pilnveidošanai.

Latvia is currently implementing several major transport infrastructure projects. In order to realise these national interest projects, it is necessary to acquire the land plots on which the infrastructure will be built in return for fair compensation. The aim of the study is to investigate the institution of "fair compensation" within the framework of the Law on Expropriation of Immovable Property for Public Needs, to identify the factors influencing the determination of fair compensation, as well as to provide proposals for necessary amendments to the normative act to improve the determination of fair compensation.
Analysis of the concept of fair compensation within the Law on expropriation of property for public needs
Keywords: Tiesību zinātne; īpašumtiesību aizsardzība; sabiedrības vajadzības; tirgus vērtība; zaudējumi; taisnīga atlīdzība