Soforolipīdu sintēzes ceļa ekspresija raugā Yarrowia lipolytica - Čivkulis, Kristaps (Latvijas Universitāte, 2023)
Soforolipīdi ir biosurfaktantu veids, kurus ekspresē raugs S. bombicola. Šajā darbā tika mēģināts, izmantojot Golden Gate metodi, radīt ekspresijas sistēmu, lai ekspresētu rauga S. bombicola soforolipīdu sintēzes ceļu raugā Y. lipolytica. Pozitīvās kontroles nolūkos pirms tam tika radīta ekspresijas sistēma fluorescences proteīnu ekspresijai, izmantojot šo pašu metodi. Pozitīvā kontrole bija veiksmīga – tika gan radīta ekspresijas sistēma, gan transformēta Y. lipolytica, gan novērota fluorescence. Darbā netika radīta soforolipīdu sintēzes ceļa gēnu ekspresijas sistēma. Ir aprakstīti izmantoto metožu optimizācijas un kļūdu novēršanas mēģinājumi.

Sophorolipids are a type of biosurfactants which are naturally expressed in yeast S. bombicola. In this work, we tried to create an expression system for expression of the sophorolipid biosynthesis pathway in yeast Y. lipolytica using Golden Gate method. As a positive control we tried to create an expression system for expression of fluorescence proteins in Y. lipolytica. The positive control was successful – we managed to create an expression system, transform Y. lipolytica and detect fluorescence. We didn’t manage to create an expression system of the sophorolipid biosynthesis pathway. Some optimization approaches and troubleshooting methods are described in this work.
Expression of sophorolipid biosynthesis pathway in yeast Yarrowia lipolytica
Keywords: Bioloģija; Golden Gate; Metabolisma inženierija; Y. lipolytica; Soforolipīdi