Magnētisku kubu ķēžu konfigurācijas un to atkarība no magnētiskā lauka - Draguns, Andis (Latvijas Universitāte, 2017)
Darbā tiek pētīti magnētiski kubi un to savstarpējā mijiedarbība. Tiek apskatītas konfigurācijas, kurās kubi izvietojas pašsakārtošanās procesu rezultātā un pētīta konfigurāciju atkarība no kubu magnētisko momentu izvietojuma. Konfigurācijas tiek atrastas, izmantojot enerģijas minimizēšanas metodi. Veikta arī izpēte par magnētiskā lauka ietekmi uz kubu veidotajām ķēdēm un to pārmaiņu īpašībām. Atrasts, ka, atbilstoši eksperimentālajiem novērojumiem, pietiekami stiprā laukā magnētiski kubi veido lauztu ķēžu struktūras.

This work focuses on magnetic cubes and their interactions. Configurations which result from self-assembly processes and their dependence on the direction of magnetic dipoles are explored. Configurations are found using the method of energy minimization. Further analysis is done on the chains of magnetic cubes and their dependence on the magnetic field. It is shown that in a sufficiently strong magnetic field cubes form kinked chains as it has been previously observed experimentally.
Chains of magnetic cubes and their interaction with magnetic field
Keywords: Fizika; magnētisms; datorsimulācija; koloīdi; kubi