Salacas upes baseina ihtiofauna - Bajinskis, Jānis (Latvijas Universitāte, 2013)
Bajinskis J. 2013. „Salacas upes baseina ihtiofauna”. Maģistra darbs. Rīga, Latvijas Universitāte, Bioloģijas fakultāte, 64 lpp. Šī maģistra darba mērķis ir izpētīt ihtiofaunas daudzveidību un zivju sabiedrību struktūru Salacas upes baseinā. Darbā veikta tādu ekoloģisko faktoru, kā upes sateces baseina platības, ūdens temperatūras, izšķīdušā skābekļa daudzuma, krituma, ezeru un biotopu ietekmes uz zivju sabiedrību struktūru analīze. Pētījums balstās uz zivju monitoringa datiem, kas ievākti laika periodā no 1993. līdz 2012. gadam 27 Salacas baseina upēs, 60 parauglaukumos. Salacas baseina upēs zivju uzskaitē ar elektrozvejas metodi noķertas 30 zivju un divas nēģu sugas. Kā dominējošās sugas Salacas baseinā konstatētas bārdainais akmeņgrauzis Barbatula barbatula un mailīte Phoxinus phoxinus, relatīvi bieži sastopamas tādas zivju sugas – kā rauda Rutilus rutilus, taimiņš Salmo trutta un asaris Perca fluviatilis. Galvenie Salacas upes baseina zivju sabiedrību struktūru noteicošie faktori ir upes sateces baseina platība, upes temperatūras un skābekļa režīms. Pēc zivju sabiedrību līdzības Salacas baseina upes var iedalīt četrās grupās ar galvenajiem zivju sabiedrību tipiem: upes ar reofīlo invertivoro un omnivoro zivju sugu sabiedrībām, kurās dominē mailīte, bārdainais akmeņgrauzis, grundulis Gobio gobio un taimiņš; upes ar taimiņa, mailītes un bārdainā akmeņgrauža sabiedrībām; potomāla tipa upes ar eiritopo zivju sabiedrībām, kurās dominē rauda, asaris, vēdzele Lota lota un līdaka Esox lucius un upes ar jauktām reofīlo un eiritopo zivju sabiedrībām ar bārdaino akmeņgrauzi, lasi Salmo salar, raudu un asari. Slimību un pataloģiju intensitāte zivīm Salacas baseina upēs pieaug līdz ar indivīdu skaitu. Kopumā Salacas baseina upes pēc šī rādītāja atbilst labam ekoloģiskajam stāvoklim. Atslēgas vārdi: Salacas upes baseins, ihtiofauna, zivju sabiedrības

Bajinskis J. 2013. „Ichthyofauna of the Salaca river basin”. Master thesis. Riga, University of Latvia, Faculty of Biology, 64 pp. Aim of this masters work is to examine diversity and structure of fish communities in the Salaca river basin. In this reaserch where analised such ecoloogical factors as river catchment area, water temperature, disolved oxygen concentration, slope, lakes and biotope influence on fish community structure. Research is based on data from the monitoring of fish witch has been collected during the period from 1993. till 2012. in 27 rivers, 60 sampling areas of the Salaca basin. During fish monitoring with electrofishing method in the rivers of Salaca basin, 30 fish and 2 lamprey species where caught. Dominant species where stone loach Barbatula barbatula and minnow Phoxinus phoxinus, relatively often such fish species as roach Rutilus rutilus, trout Salmo trutta and perch Perca fluviatilis where found. The main factors determining structure of the ichthyocenoses in the Salaca river basin are the river catchment area, water temperature and disolved oxygen concentration. The rivers of Salaca basin can be devided into four groups with main types of fish communities by fish community similarity: rivers with reophile invertivorous and omnivorous species communities, in witch minnow, stone loach, gudgeon Gobio gobio and trout are dominant; rivers with trout, minnow and stone loach communities; potamal type rivers with generalist species communities, in witch roach, perch, burbot Lota lota and pike Esox lucius are dominant and rivers with mixed rheophile and generalist species communities with stone loach, salmon Salmo salar, roach and pike. Desease and pathology intensity of fish in the rivers of Salaca basin increases with the number of individuals. In general, after this indicator rivers of the Salaca basin corresponds to a good ecolgical status. Keywords: Salaca river basin, ichthyofauna, fish communities
Ichthyofauna of the Salaca River basin
Keywords: Bioloģija