Smilts-grants un smilts atradņu krājumu aprēķinu metodes - Karols, Klāvs (Latvijas Universitāte, 2019)
Pētījuma mērķis ir analizēt smilts-grants un smilts krājumu izmaiņas, salīdzinot Latvijā populārākās aprēķinu metodes ar trīsdimensionālo modelēšanu datorvidē. Precīza derīgo izrakteņu tilpumu aprēķināšanas metodika ir svarīga gan derīgo izrakteņu izstrādātājam, gan izstrādi regulējošajām valstiskajām institūcijām. Iepriekšējie pētījumi analizēja derīgo izrakteņu krājumu izmaiņas, izmantojot divdimensionālos slāņu virsmu modeļus, savukārt šajā pētījumā tiek analizēta jauna pieeja sarežģītas uzbūves smilts-grants un smilts atradņu krājumu aprēķināšanā, izmantojot slāņu saguluma trīsdimensionālo modelēšanu. Pētījuma rezultātā krājumi tika aprēķināti gan ar trīsdimensionālajiem modeļiem, gan ar divdimensionālajiem modeļiem, gan ar matemātiskajām aprēķinu metodēm. Pētījumā tika aprakstīta metodika, kuru pielietojot ir iespējams veikt derīgo izrakteņu aprēķinu ar katru no pētījumā izmantotajām metodēm.

The study aims to analyze the volumetric changes of sand-gravel and sand deposits by comparing the most popular reserve calculation methods in Latvia with digital three-dimensional modeling. Precise methodology for calculating mineral reserve volumes is important for the developer of mineral resources and for the government institutions regulating mineral extraction. Earlier studies analyzed changes in mineral resources using two-dimensional surface layer models, while this study analyzes a new approach to calculate sand-gravel and sand reserves in structurally complex deposits using three-dimensional lithological modeling. As a result of the study, mineral reserves were calculated with three-dimensional models, with two-dimensional models and with mathematical calculation methods. The study describes a methodology that makes it possible to estimate mineral reserves with each of the aforementioned methods.
Sand-gravel and sand deposit reserve estimation methods
Keywords: Ģeoloģija; trīsdimensionālā modelēšana; smilts-grants; smilts; krājumu aprēķins; bloku modelēšana