Bērnības koncepts Ineses Zanderes dzejā - Silauniece, Signija (Latvijas Universitāte, 2010)
Bakalaura darbs „Bērnības koncepts Ineses Zanderes dzejā” pievēršas jaunākajai latviešu bērnu literatūrai un vienai no tās nozīmīgākajām pārstāvēm – dzejniecei I. Zanderei. Darbā, izmantojot sistemātisko un analītisko metodi, pētīta dzejnieces I. Zanderes bērnu dzeja, kas izdota līdz 2009. gadam. Dzejoļu grāmatās „iekšiņa un āriņa”, „Limonāde”, „Ja tu esi sivēns.25 mīklu panti”, „Ceļojums ar lielo Šarloti”, „Dzejoļi māsai un brālim”, „Brīnumbēbīša gads”, kā arī grāmatas „Ko teica Gaiļa kungs” vienīgajā dzejolī un dzejoļu publikācijās žurnālā „Karogs” pētīts, kā I.Zandere parāda bērna tēla motīvu un viņa attiecības ar apkārtējo pasauli. Bakalaura darba pirmajā nodaļā dots ieskats I. Zanderes personībā un daiļradē, tajā aplūkota autores biogrāfija un bērnu dzejas būtiskākās iezīmes, īpaši pievēršoties dzejnieces bērnības un dzīves faktu atspoguļojumam bērnu dzejoļos. Otrā nodaļa atspoguļo bērna tēla attiecības ar ģimeni, sociālo vidi un dabu. Trešajā nodaļā apskatītas būtiskākās I. Zanderes bērnu dzejas poētikas iezīmes. Atslēgas vārdi: I. Zandere, bērnu dzeja, bērns

Bachelor paper „Concept of a childhood in the poetry of Inese Zandere” focuses on the latest Latvian literature for children and on one of its most significant writers I.Zandere. In this research work the poetry for children by I.Zandere published till 2009 is being studied. In research process the systematic and analytic methods are being used. By analyzing poetry books „iekšiņa un āriņa”, „Limonāde”, „Ja tu esi sivēns.25 mīklu panti”, „Ceļojums ar lielo Šarloti”, „Dzejoļi māsai un brālim”, „Brīnumbēbīša gads”, as well as in the only poem of the book „Ko teica Gaiļa kungs” and in the poem publications in magazine „Karogs” bachelor paper author studies I.Zandere’s expression of a child image and relations with the surrounding world. In the first chapter of a bachelor paper is given an insight into the personality and creative work of I.Zandere, as well as her biography and main features of her poetry for children, especially focusing on a poet’s childhood and life facts reflection in her poetry. Second chapter focuses on the children character relationships with family, social environment and nature. In the third chapter the essential features of I.Zandere poetry for children are being revealed. Key words: I.Zandere, poetry for children, child
Concept of a Childhood in the Poetry of Inese Zandere
Keywords: Filoloģija