Enerģētikas rīcībpolitika Latvijā (2009-2016) - Ģerģe, Ieva (Latvijas Universitāte, 2017)
Pētījumā „Enerģētikas rīcībpolitika Latvijā (2009-2016)” tika noskaidrots, kā EM un VARAM attīsta Latvijas ekonomikas izaugsmi un konkurētspēju, energoneatkarību, energoefektivitāti un AER izmantošanu. Bakalaura darba mērķis ir izvērtēt enerģētikas politikas nozīmīgākās iniciatīvas un enerģētikas attīstību laika posmā no 2009.- 2016. gadam. Lai sasniegtu mērķi, tika apkopota literatūra par enerģētikas politikas pirmsākumiem, rīcībpolitikas instrumentiem un enerģētikas politikas analīzes kritērijiem. Izmantojot teorijā minēto rīcībpolitikas instrumentu klasifikāciju, tika analizētas ministriju nozīmīgākās enerģētikas politikas iniciatīvas. Bakalaura darbā tika izmantota kvalitatīvā metodoloģiskā tradīcija. Izmantojot diskursa analīzi, tika pētīti Latvijas valsts pārvaldes normatīvie akti, stratēģiskie plāni un informatīvie ziņojumi. Apkopojot datus par Latvijas enerģētikas attīstību, tika veikta CSP un “Eurostat” sekundāro datu analīze. Bakalaura darbs sastāv no ievada, apzīmējumu saraksta, trīs nodaļām, deviņām apakšnodaļām, secinājumiem, 135 izmantotajiem informācijas avotiem un 25 pielikumiem.

The research "Energy policy in Latvia (2009-2016)" explored how the Ministry of Economics and the Ministry of Environmental Protection and Regional Development improves economic growth, competitiveness, energy independence, energy efficiency and use of renewable energy resources. The main goal of the bachelor thesis is to evaluate the most important energy policy initiatives and energy development during 2009- 2016. In order to achieve the goal, literature about the origins of energy policy, policy instruments and energy policy analysis criteria were gathered. On the basis of a policy instrument classification, the most important ministries` energy policy initiatives were analyzed. Qualitative methodology was used in the bachelor thesis. By using discourse analysis, Latvia`s public administration laws, strategic plans and reports were analyzed. Latvia`s energy development was analyzed by collecting data from the Central Statistical Bureau of Latvia and “Eurostat”. The bachelor thesis consists of an introduction, a list of abbreviations, three chapters, nine subdivisions, a conclusion, 135 literature sources and 25 appendixes.
Energy policy in Latvia (2009-2016)
Keywords: Politikas zinātne (politoloģija); enerģētika; vide; rīcībpolitika; Latvija; energoresursi