Metālisko elementu bioakumulācija Baltijas jūras un Rīgas līča gliemenēs un planktonā - Pārpuce, Santa (Latvijas Universitāte, 2016)
Metālisko elementu bioakumulācija Baltijas jūras un Rīgas līča gliemenēs un planktonā. Pārpuce S. Darba vadītāji: prof., Dr. ķīm. Vīksna A.; pētniece, Dr. ķīm. Poikāne R. Maģistra darbs, 64 lappuses, 40 attēli, 9 tabulas, 46 literatūras avoti, 5 pielikumi. Latviešu valodā. Darbā apkopota informācija par metālisko elementu un to savienojumu transformācijām, iedarbību un pārvietošanas ceļiem dzīvajos organismos. Kā arī ir pētīta metālisko elementu bioakumulācija un biokoncentrēšana planktonā un gliemenēs. Ir izpētīta literatūrā pieejamā informācija par iespējamajiem kļūdaino elementu uzņemšanas mehānismiem planktonos un gliemenēs. Eksperimentālajā daļā planktona un gliemeņu paraugi tika ievākti monitoringa reisa ietvaros, uz kuģa gliemeņu paraugi tika sašķiroti pēc to garumiem un laboratorijā sagatavoti analīzēm. Izmantojot atomabsorbciometrijas metodi, paraugos tika izmērīts elementu kvantitatīvais saturs. Iegūtie rezultāti izvērtēti un starpsezonāli salīdzināti.

Bioaccumulation of metallic elements in the shellfish and plankton of the Baltic Sea and Gulf of Riga. Parpuce S. Scientific supevisor: prof. Dr. chem.Viksna A., researcher Dr. chem. Poikane R., Master’s thesis, undergraduate research project in analytical chemistry, 64 pages, 40 figures, 13 tables, 46 literature references, 5 appendices. In Latvian. This study contains information about transformations, effects and transfer pathes of metallic elements and their compounds in living organisms. As well as bioconcentration and bioaccumulation of metallic elements in the plankton and shellfish has been studied. The information about possible mechanisms of erroneous admission of the elements in the plankton and shellfish has been explored in literature. In the experimental part of this work samples of plankton and shellfish were collected during the monitoring cruise on the ship, shellfish samples were sorted by their lengths and prepared for futher analysis in the laboratory. Quantitative content of elements in the plankton and shellfish samples were measured using atomic absorption spectroscopy. Obtained results were evaluated and compared interseasonaly.
Bioaccumulation of metallic elements in the shellfish and plankton of the Baltic Sea and Gulf of Riga
Keywords: Ķīmija; PLANKTONS; GLIEMENES; BALTIJAS JŪRA; RĪGAS LĪCIS; METĀLISKIE ELEMENTI