Rb atomu leņķiskā momenta šķērsorientācijas eksperimentāli pētījumi ārējā magnētiskajā laukā, ierosinot D1 līnijas supersīkstruktūras pārejas - Osīte, Dace (Latvijas Universitāte, 2020)
Šajā darbā tiek pētīta rubīdija leņķiskā momenta izkārtošanas pāreja šķērsorientācijā, ko rada Rb D_1 līnijas supersīkstruktūras līmeņu mijiedarbība ar gaismu magnētiskajā laukā. Šis efekts tika konstatēts eksperimentāli, mērot divu atsevišķu, pretēji cirkulāri polarizētu lāzera inducētās fluorescences komponenšu signālu starpības. Tika iegūtas šo signālu atkarības no lāzera frekvences un intensitātes. Iegūtie eksperimentālie dati tika salīdzināti ar teorētiskajiem, kas iegūti, izmantojot LU Lāzeru Centrā attīstītu teorētisko modeli. Papildus tam tika analizēti eksperimentālo signālu veidošanās un to formas cēloņi, kā arī to saistība ar supersīkstruktūras magnētisko apakšlīmeņu pāreju uzvedību ārējā magnētiskā lauka.

The subject of this work is angular momentum alignment-to-transverse-orientation conversion, which is created by the interaction of light with D_1 line hyperfine levels of Rb in a magnetic field. This effect was observed experimentally by measuring the difference of two separate oppositely circularly polarized laser induced fluorescence components. Laser frequency and intensity dependencies of these signals were obtained. The measured experimental data was compared with theoretical data that was obtained using a theoretical model developed in the Laser Centre of UL. Additionally, the causes of the formation and shape of the experimental signals were analyzed, as well as their relation to the hyperfine magnetic sublevel behavior in an external magnetic field.
Experimental studies of angular momentum transverse-orientation in an external magnetic field by exciting the D1 line hyperfine structure transitions of Rb atoms
Keywords: Fizika; rubīdijs; lāzera inducētā fluorescence; leņķiskā momenta izkārtošanas pāreja orientācijā; supersīkstruktūras pārejas