Dumpinieciskuma un vīrietības atspoguļojums Amerikas 20.gadsimta piecdesmito gadu kultūrā - Strautiņa, Rūta (Latvijas Universitāte, 2011)
Bakalaura darbs pēta Amerikai raksturīgās vīrietības uzbūvi un attēlojumu 20. gadsimta piecdesmitajos gados. Darba mērķis ir analizēt Amerikai raksturīgās vīrietības saistību ar politiskajiem, sociālajiem un kultūras aspektiem, kuri ietekmējuši vīrietības uzbūvi un attēlojumu. Darba teorētiskajā daļā aplūkota gan rietumiem, gan Amerikai raksturīgās vīrietības vēsture. Darba otrajā daļā aplūkota dažādu vīrietības modeļu problemātiskā līdzāspastāvēšana Amerikas divdesmitā gadsimta piecdesmitajos gados. Pētījuma gaitā secināts, ka ideoloģiski konstruētie vīrietības modeļi, kuri raksturīgi piecdesmito gadu Amerikas kultūrai, uzskatāmi par pretrunīgiem un lielā mērā nerealizējamiem. Atslēgas vārdi: vīrietība, vīrietības krīze, ideoloģija, dumpinieciskums, popkultūra

The bachelor paper studies the construction and representation of American masculinity in the 1950s. The aim of the work is to analyse the relation between American masculinity and the political, social and cultural aspects having affected both masculinity's construction and representation. The theoretical part of the work deals with the history of both Western and American masculinity. The other part of the work deals with the problematic co-existence of various images of American masculinity of the 1950s. During the study it has been concluded that ideologically constructed masculinity images characteristic to American culture of the 1950s might be considered as controversial and largely unrealisable. Key words: masculinity, masculinity crisis, ideology, rebelliousness, popular culture
Images of Rebel and Masculinity in American Culture of the 1950s
Keywords: Valodniecība