ES ārpolitika attiecībā uz Latīņameriku un Karību jūras reģiona valstīm - Šulce, Zane (Latvijas Universitāte, 2011)
Pēdējo desmit gadu laikā ir vērojama pastiprināta attiecību veidošana starp Eiropas Savienību, Latīņameriku un Karību jūras reģiona valstīm. Šo reģionu raksturo strauja ekonomiskā izaugsme un attīstība, kā arī dažādu draudu un risku attīstība. Tāpēc bakalaura darbs tiek veltīts aktuāla jautājuma izpētei, proti, ES ārpolitikas veidošana attiecībā uz LAK reģionu kopumā un Mercosur kā vadošo LAK valstu savienību. Par darba mērķi tiek izvirzīts noteikt, kā, izvirzītie ārpolitiku ietekmējošie faktori, nosaka un ietekmē ES ārpolitikas veidošanu attiecībā uz Latīņameriku un Karību jūras reģiona valstīm un Mercosur valstu grupu. Bet bakalaura darba pētnieciskais jautājums ir, vai pastāv noteiktas atšķirības ES ārpolitikas veidošanas procesā attiecībā uz reģionu un subreģionu. Par darba hipotēzi tiek izvirzīts apgalvojums, ka ES ārpolitiku attiecībā pret kontinentu vai reģionu kopumā ietekmē ideoloģijas, ekonomikas, labklājības un drošības faktors, savukārt ES ārpolitiku attiecībā uz konkrētu subreģionu galvenokārt ietekmē ekonomikas faktors un ekonomiskās intereses. Lai varētu sasniegt iepriekš noteikto mērķi, atbildēt uz izpētes jautājumu un pārbaudīt hipotēzi, tiek veikta teorētiskās literatūras, zinātnisko rakstu, pētījumu un oficiālo dokumentu analīze. Bakalaura darbs tiks strukturēts četrās nodaļās un septiņās apakšnodaļās, bet darba noslēgumā rezultāti tiks apkopoti secinājumos par apskatīto tēmu. Bakalaura darba izstrādē ir izmantota informācija no 60 dažādiem informācijas avotiem, kas sadalīti divās apakšnodaļās – literatūra un avoti. No tiem 27 ir teorētiskās grāmatas vai zinātniskie raksti, kas publicēti autoritatīvos izdevumos. Bet 33 avoti ir izmantoti no internetā pieejamiem resursiem.

Over the last decade there have been intensified relations in many important sectors among the European Union, Latin America and the Caribbean. This region is characterized by rapid economic growth and development, as well as development of threats and risks which make feel insecure many countries. Therefore in this research paper is exploring topical issue as EU foreign policy towards LAC region. As the goal of this paper is determine like how factors which influence foreign policy making impact relations and cooperation among the European Union, Latin America and the Caribbean as region and Mercosur as sub regional group. But the research question is whether there are certain differences between EU foreign policy-making process with regard to regions and sub regions. As hypothesis is defined the statement that the EU's foreign policy in relation to the continent or region affect the ideological, economic, welfare and safety factor, while EU foreign policy for a specific sub-regions mostly affected by economic factors and economic interests. To achieve the set goal, to answer the research question and test the hypothesis, is done the analysis of theoretical literature, scientific articles and official documents. The research paper is structured in four big chapters and seven smaller chapters. In the end result of research are summarized and underlined the most important issues as well as give answer whether hypothesis is correct or not. To work out the research paper are used information from 60 different sources of information. This information is classified into two sections - literature and sources. 27 are theoretical books or scientific articles published in authoritative editions. 33 sources are used in the internet available resources as documents from meetings and other information from different EU institutions home pages.
EU’s foreign policy concerning Latin America and Caribbean
Keywords: Politikas zinātne (politoloģija)