Dominējošā stāvokļa ļaunprātīgas izmantošanas riski medicīnas tehnoloģiju publiskajos iepirkumos - Vasiļevskis, Kārlis (Latvijas Universitāte, 2024)
Efektīva konkurence uzskatāma par vienu no Eiropas Savienības vienotā tirgus mērķiem, ko publiskajos iepirkumos apdraud tirgus dalībnieku dominējoša stāvokļa ļaunprātīga izmantošana. Problemātiku praksē rada apsvērums, ka regulējumā nav izstrādāts instruments tirgus dalībnieka izslēgšanai no turpmākas dalības iepirkumos, kura rīcībā saskatāmas dominējošā stāvokļa ļaunprātīgas izmantošanas pazīmes. Darbā tiek aplūkots publisko iepirkumu regulējums nacionālā un Eiropas Savienības līmenī, pētīta tā vēsturiskā un principu attīstība, nolūkā skaidrot uz kāda pamata likumdevējs neaizsargā efektīvu konkurenci medicīnas tehnoloģiju publiskajos iepirkumos no dominējoša stāvokļa ļaunprātīgas izmantošanas. Darba rezultātā izdarāms slēdziens, ka publisko iepirkumu likuma regulējumā konstatējama būtiska nepilnība, kas medicīnas tehnoloģiju publiskajos iepirkumos apdraud Eiropas Savienības efektīvas konkurences mērķus un tiek piedāvāti risinājumi nepilnības novēršanai.

Effective competition is considered one of the goals of the European Union's single market, which is threatened by abuse of the dominant position of market participants in public procurement. The threat is caused by the fact that the regulation does not have a tool for excluding a market participant from further participation in procurements, whose behavior shows signs of abuse of a dominant position. The paper examines the regulation of public procurement at the national and European Union level, studies its principles and historical development, with the aim of explaining why the legislator did not protect effective competition in public procurement of medical technologies from abuse of a dominant position. In conclusion a significant deficiency is found in the regulation of the public procurement law, which threatens the goals of effective competition of the European Union in public procurement of medical technology, and solutions are proposed to eliminate said deficiency.
Risks of abuse of a dominant position in the public procurement of medical technologies
Keywords: Juridiskā zinātne; publiskā iepirkumu procedūra; efektīva konkurence; dominējošā stāvokļa ļaunprātīga izmantošana; kritiskās infrastruktūras piekļuve; ekonomiskā atkarība