"Puma Hoops" video un statisko reklāmu komunikācijas efektivitāte platformā Instagram no 2024. gada 1. septembra līdz 2025. gada 28. februārim - Skreivers, Dāvis (Latvijas Universitāte, 2025)
Bakalaura darbā “”Puma Hoops” video un statisko reklāmu komunikācijas efektivitāte platformā Instagram no 2024. gada 1. septembra līdz 2025. gada 28. februārim” analizēta sporta zīmola Puma Hoops publicētās reklāmas sociālo mediju platformā Instagram. Darba teorētiskajā daļā tika apskatītas vizuālās komunikācijas, atmiņas komunikācijas procesos, semiotikas, reklāmas valodas un AIDA modeļa teorijas, kas ļāva izvērtēt satura uztveres mehānismus sociālo mediju vidē. Empīriskajā daļā tika veikta kvantitatīvā un kvalitatīvā kontentanalīze, kā arī aptauja, kurā, izmantojot A/B testēšanu, tika analizēta auditorijas uztvere pret dažādiem reklāmas formātiem. Galvenie secinājumi liecina, ka, lai gan video reklāmas efektīvāk piesaista uzmanību un emocionāli saista auditoriju, statiskās reklāmas biežāk nodrošina augstāku lietotāju iesaisti. Video reklāmas veido dziļāku zīmola vērtību izpratni un pozitīvāku attieksmi, savukārt statiskie attēli tiek novērtēti to skaidrā, vienkāršā vēstījuma un vizuālās pievilcības dēļ. Darbam ir teorētiska nozīme vizuālās komunikācijas izpētē un praktiska vērtība zīmoliem, kas meklē efektīvākos veidus, kā veidot tēlu sociālajos medijos un kādas reklāmas publicēt.

The bachelor thesis “The communication effectiveness of Puma Hoops video and static advertisements on the Instagram platform from September 1, 2024, to February 28, 2025” analyzes advertisements published by the sports brand Puma Hoops on the social media platform Instagram. The theoretical part of the thesis explores visual communication, memory stages, semiotics, advertising language, and the AIDA model, which allowed for the evaluation of content perception mechanisms in the social media environment. The empirical part includes quantitative and qualitative content analysis, as well as a survey using A/B testing to analyze audience perception of different advertisement formats. The main conclusions indicate that although video advertisements more effectively attract attention and emotionally engage the audience, static advertisements tend to generate higher user engagement. Video content contributes to a deeper understanding of brand values and a more positive attitude, while static visuals are appreciated for their clarity, simplicity of message, and visual appeal. The thesis has theoretical significance in the study of visual communication and practical value for brands seeking the most effective ways to build their image on social media and decide which types of advertisements to publish.
The communication effectiveness of Puma Hoops video and static advertisements on the Instagram platform from September 1, 2024, to February 28, 2025
Keywords: Komunikācijas zinātne; video reklāmas; statiskās reklāmas; AIDA modelis; satura mārketings; A/B testēšana