Akmens laikmeta rituāli un to atspoguļojums Zvejnieku kapulauka antropoloģiskajā materiālā. - Palma, Līga (Latvijas Universitāte, 2009)
Bakalaura darbā skarti jautājumi, kas saistās ar seno cilvēku priekšstatiem par rituālu un tā izpausmēm attiecībā uz galvu. Uzmanība vērsta uz pirmsnāves rituālajām darbībām un to atspoguļojumu bioarheoloģiskajā materiālā. Līdz ar to darba mērķis ir, balstoties Zvejnieku kapulaukā iegūto bioarheoloģisko materiālu, izpētīt varbūtējos pirmsnāves un pēcnāves rituālus saistībā ar cilvēka galvu, kā arī salīdzināt iegūtās atziņas ar arheoloģisko materiālu un interpretēt to nozīmi. Darba izstrādes gaitā tika secināts, ka Zvejnieku kapulaukā iespējams izdalīt vismaz trīs apbedījumu grupas, kurās vērojami rituāli attiecībā uz indivīda galvu, tomēr tikai vienā gadījumā rituālās darbības veiktas pirms nāves. Attiecībā uz pirmsnāves rituāliem nav iespējams precīzi pateikt, kā radušies ievainojumi, tomēr bija iespējams izdalīt vairākas tos raksturojošas pazīmes.

In bachelor affected matter relating the ancient people's preconceptions about the ritual and its manifestations in relation to the head. Attention focused on the peri-mortem ritual activities and their presentation in bioarchaeological material. Consequently, the aim of work is based on bioarchaeological material obtained in Zvejnieki burial ground. The aim is to explore the prospective peri- and post-mortem rituals in connection with a human head, as well as to compare the findings obtained with the archaeological material and interpret their meaning. The work during the development it was conclude that in Zvejnieki burial ground can distinguish at least three burial groups where there are rituals relating to an individual's head, but only in one case, the ritual performed before death. In connection with peri-mortem rituals is impossible to say exactly how injuries occurred, but it was possible to distribute more of those characteristics.
The Stone Age Rituals and it’s Reflection in Burial Ground of Zvejnieki in Anthropological Material.
Keywords: Vēsture