Latvijas Enerģētikas drošība un reģionālie aspekti: kristiskās infrastruktūras perspektīva - Krūze, Rēzija (Latvijas Universitāte, 2024)
Bakalaura darba tēma: Latvijas Enerģētikas drošība un reģionālie aspekti: kritiskās infrastruktūras perspektīva. Bakalaura darba mērķis ir noskaidrot kā Latvijā tiek organizēta enerģētikas kritiskās infrastruktūras drošības stiprināšana starp privāto un publisko sektoru, un kādi saistītie faktori var radīt nacionālās drošības riskus. Lai to sasniegtu tiks aplūkots ES un starptautisko organizāciju redzējums par enerģētikas un citu nozaru kritisko infrastruktūru, saistošie tiesību akti, veiktas intervijas ar Latvijas Republikas Klimata un enerģētikas ministriju un CERT.LV, kā arī atspoguļoti dažādu autoru redzējumi par četriem jēdzieniem: “publiskā un privātā sektora attiecības drošības perspektīvā”, “kritiskās infrastruktūras drošība”, “enerģētikas drošība”, un “kiberdrošība.” Atslēgas vārdi: enerģētikas drošība; kritiskā infrastruktūra; publiskais un privātais sektors; kiberdrošība.

Bachelor thesis topic: Latvian Energy Security and Regional Aspects: Critical Infrastructure Perspective The aim of this bachelor thesis is to discover how the strengthening of energy critical infrastructure security between the private and public sector is organised in Latvia and what related factors might create national security risks. To achieve this, the author delves into EU and international organisations vision about energy and other industries critical infrastructure, binding legislation, conducts interviews with the Ministry of Climate and energy of the Republic of Latvia and CERT.LV as well as visions of various authors about four concepts: public and “private relations in a security perspective”; critical infrastructure security”; “energy security” and cyber security. Keywords: energy security; critical infrastructure; public and private sector; cyber security.
Latvian Energy Security and Regional Aspects: Critical Infrastructure Perspective
Keywords: Politikas zinātne; enerģētikas drošība; kritiskā infrastruktūra; publiskais un privātais sektors; kiberdrošība