Omega 3 polinepiesātināto taukskābju ietekme uz sejas ādas parametriem, izmantojot visia skin analītisko ierīci - Krūmiņa, Inita (Latvijas Universitāte, 2024)
Āda aizsargā cilvēku no patogēniem, UV stariem, ķīmiskām vielām, un ievainojumiem, kā arī regulē fizioloģiskos procesus, uztur homeostāzi, sintezē D vitamīnu un uzrauga imūnsistēmu. Novecošanās, vides faktori un slimības var ietekmēt ādas funkcijas. Pēdējā laikā sabiedrībā pieaug izpratne par uztura nozīmi ādas veselībā. Šajā pētījumā tika analizēta omega-3 polinepiesātināto taukskābju (PUFA) ietekme uz sejas ādas parametriem. Omega-3 PUFA ir pazīstamas ar pretiekaisuma īpašībām un ir svarīga šūnu membrānu struktūrai. 26 pētījuma dalībnieki 12 nedēļas lietoja omega 3 preperātu 3g dienā. Izmantojot VISIA Skin īpašu kameru sistēmu, tika analizēti sejas ādas parametri, kā grumbiņas, UV plankumi, jutīgās zonas, porfirīni, mitrums un citi, pirms un pēc intervences. Statistiski nozīmīgas izmaiņas (pie nozīmīgas līmeņa α = 0.05) ir porfirīna un mitruma mērījumiem. Pārējiem mērījumiem, lai gan visiem vidējās vērtības bija lielākas pēc omega-3 PUFA uztura bagātinātāja lietošanas, izmaiņas nav statistiski nozīmīgas.

Effect of omega 3 polyunsaturated fatty acids on face skin parameters using the VISIA Skin analytical device The skin protects a person from pathogens, UV rays, chemicals, and injuries, and also regulates physiological processes, maintains homeostasis, synthesizes vitamin D, and monitors the immune system. Aging, environmental factors and diseases can affect skin functions. Recently, there has been a growing awareness of the importance of nutrition in skin health. This study analyzed the effect of omega-3 polyunsaturated fatty acids (PUFA) on facial skin parameters. Omega-3 PUFA are known for their anti-inflammatory properties and are important for the structure of cell membranes. 26 study participants used omega 3 preparation 3g per day for 12 weeks. Using the VISIA Skin special camera system, facial skin parameters such as wrinkles, UV spots, sensitive areas, porphyrins, moisture and others were analyzed before and after the intervention. Statistically significant changes (at significance level α = 0.05) are for porphyrin and moisture measurements. For the other measurements, although all mean values were higher after omega-3 PUFA supplementation, the changes were not statistically significant.
EFFECT OF OMEGA 3 POLYUNSATURATED FATTY ACIDS ON FACIAL SKIN PARAMETERS USING VISIA SKIN ANALYTICAL DEVICE
Keywords: Veselības un sporta zinātnes; Omega-3 PUFA; polinepiesātinātās taukskābes; āda; ādas veselība; VISIA Skin