Latvijas bruņoto spēku kājnieku divīzijas pārvalde 1934.-1940.gadā: Latgales kājnieku divīzija - Rižkins, Dainis (Latvijas Universitāte, 2025)
Šajā darbā aplūkots Latvijas bruņoto spēku historiogrāfijā iepriekš nepētīts temats – Latvijas bruņoto spēku kājnieku divīziju pārvalde. Darba mērķis ir noteikt Latvijas bruņoto spēku kājnieku divīziju darbības virzienus un divīzijas pārvaldei raksturīgo, kas darīts par piemēru izmantojot 3. Latgales kājnieku divīziju. Pētījums apraksta 3. Latgales kājnieku divīzijas darbību laika periodā no 1934. līdz 1940. gadam, laikā, kad divīzija ieņēma būtisku lomu valsts austrumu robežas aizsargāšanā. Darba ietvaros pētīta divīzijas štāba darbība un divīzijas loma valsts aizsardzībā. Tālāk atspoguļota divīzijas struktūra, apmācību norise, bruņojums un mijiedarbība ar sabiedrību. Tas paveikts izmantojot nepublicētos divīzijas fonda materiālus, militāra rakstura darbus un periodiku.

This work deals with a previously unexplored topic in the historiography of the Latvian Armed Forces—the administration of infantry divisions. The thesis aims to determine the directions of activity of the Latvian Armed Forces' infantry divisions and the characteristics of the division administration, using the 3rd Latgale Infantry Division as an example. The study describes the activities of the 3rd Latgale Infantry Division from 1934 to 1940 when it played an essential role in defending the country's eastern border. It includes studying the divisional headquarters' activities and the division's role in protecting the country. The division's structure, training, armament, and interaction with the public are then presented. This uses unpublished material from the division's foundation, military literature, and periodicals.
Infantry division administration of the Latvian armed forces 1934-1940: Latgale infantry division
Keywords: Vēsture un arheoloģija; Latvijas bruņotie spēki; kājnieku divīzija; 3. Latgales kājnieku divīzija; kājnieku pulks; mobilizācija