Hospitālas urrīnceļu infekcijas profilakse un ārstēšana pie mazinvazīvas uroloģiskas iejaukšanās - Ņemirovska, Irina (Latvijas Universitāte, 2015)
Urīnceļu infekcija pacientiem pēc ureteroskopiskas operācijas (URS) pie nierakmeņu slimības (NAS) ir nozīmīga medicīniska problēma. URS ir ļoti bieža un droša ambulatorā procedūra. Tomēr komplikācijas ir un tās neaprobežojas ar infekciju. Pētījuma mērķis un metodes: Zinātniskā pētījuma primārais mērķis bija iegūt datus par urīnceļu infekciju biežumu pēc mazinvazīvas uroloģiskas iejaukšanas (pēc NAS) Latvijā PSKUS Uroloģijas nodaļā un izanalizēt urīnceļu infekcijas epidemioloģiju, riska faktorus un terapijas shēmu pielietošanu pacientiem. Izanalizēt urīnceļu infekcijas biežumu un smagumu pacientiem kam ārstēšanai tika pielietota ureteroskopija un pielietotas urīnceļu infekcijas terapijas shēmas un terapijas efektivitāti. Pētījumā tika iekļauti 212 pacientu vēstures ar diagnozi – – nierakmeņu slimība, un kam ārstēšanai tika pielietota ureteroskopija 2013. gada 1. janvāra līdz 2013. gada 31. decembrim. Informācija tika savākta no pacientu slimības vēsturēm, pēc iepriekš sastādītas anketas, un dati tika apkopoti elektroniski statistikas programmā. Rezultāti: Kopumā pētījumā tika iekļauti 212 pacienti (vidējais vecums 70.5 gadi, robežās no 23 – 90) ar diagnozi – NAS. Galīgo diagnozi – urīnceļu infekciju pēc mazinvazīvas operācijas – konstatēja 12 no 212 pacientiem (6%). Urīna uzsējumos visbiežākais infekcijas izraisītājs bija Escherichia coli pieciem no 12 pacientiem (42%). Visplašāk pielietota antibakteriāla terapija pacientiem ar urīnceļu infekciju bija hinolonu grupas preparāti 141 no 212 pacientiem (66%) un cefalosporīni 37 no 212 pacientiem (17%). Secinājumi: Veicot pētījumu noskaidroju, ka urīnceļu infekcija , tomēr ir sastopamā problēma arī pie mazivazīvājam operācijām un arī ne bija kontrindikācija operācijai ja pacients jau iestājas ar to. Veicinošie faktori urīnceļu infekcijai tika paņemts vērā vecums. Pētījumā tās var būt saistīts ar to, ka šajā vecuma grupā bija visvairāk pacientu. Sakarā ar to , vecumu ka riska faktoru nav iespējams adekvāti novērtēt. Visbiežākais urīnceļu infekcijas izraisītājs Escherichia coli. Visplašāk pielietota un efektīva antibakteriāla terapija, kuru var rekomendēt, kā optimālāko terapijas shēmu, ir hinolonu grupas preparāti. Cukura diabētu un , kā riska faktoru, pieradīt neizdodas. NAS biežāk skar vīriešus no 60-90 gada vecumam.

Introduction: Urinary tract infection in patients after ureteroscopic operation of kidney stone disease (KSD) , is an essential medical problem . Although it is a common medical procedure, post surgery implications, which are not limited with infection, take place. Research methods and objectives: The research prime objective was to get information about urinary tract infection frequency, in consequence of minimal invasive urological treatment (after KSD) in Latvia, in the urological department of Paul Stradins Clinical University Hospital, as well as, to analyze urinary tract infections epidemiology, risk factors and treatment regimen. To analyze urinary tract infections frequency and disease severity for the patients, whom uretroscopy was used . Also, to investigate the effectiveness of urinary tract infections’ therapeutic schemes application. In study there were retrospectively analyzed 212 patient’s medical records with diagnosis- kidney stone disease, who were operated in Paul Stradins Clinical University Hospital during period of time from 1st January 2013 till 31st December 2013. The information was collected from the patients case records, according to previously drown up questionnaire, and the data was analyzed electronically with the help of statistical software package. Results: totally, the research included 212 patients (mean age - 70.5 years, within 23 – 90), diagnosis – KSD. Predominant diagnosis – urinary tract infection, affected by minimal invasive surgery – was stated for 12 patients of 212 (6%). Escherichia coli was diagnosed to be the common urine infectious invader for 5 patients from 12 (6%). The most widely used antibacterial therapy for patients with urinary tract infections was quinolone group preparations - for 141 patients of 212 (66%), as well as, cephalosporin’s group preparations – for 37 of 212 (17%). Conclusion: My research showed that, urinary tract infection, nevertheless, occurs during non invasive treatment, and also, contraindications were used for operation, if a patient was already hospitalized. The main risk factor for urinary tract infections is patients agen.. It might be related to the fact that most of the patients belonged to this age group. As a result, age, as a risk factor, can not be adequately taken into account. The most frequent contagious matron is - Escherichia coli. The most widely used and effective antibacterial therapy, which may be recommended, as the most optimal treatment regimen, is the therapy based on quinolone group preparations. Diabetes has not been proven to be the risk factor. Generally, KSD affects men at the age of 60-90 years old.
Nosocomial urinary tract infection prevention and treatment in adult patient with a minimally invasive urologic interference
Keywords: Medicīna; Urīnceļu infekcijas; Ureteroskopija