Uztura bagātinātāju lietošanu ietekmējošie faktori un uztura bagātinātāju cenu izmaiņu salīdzinājums sešu mēnešu periodā Latvijā - Ivanova, Viktorija (Latvijas Universitāte, 2019)
Uztura bagātinātāji ir pārtikas produkti, kuri paredzēti parastā uztura papildināšanai. Svarīgi uzsvērt, ka tie nav brīnumlīdzekļi un nespēj aizstāt veselīgu, sabalansētu uzturu, fiziskās aktivitātes un pozitīvu attieksmi pret dzīvi. Slimības laikā svarīgi atcerēties, ka uztura bagātinātāji nav ārstējošs medikaments, slimības laikā to lietošana nesniegs rezultātus, kurus var sniegt medikamenti. Tādas norādes kā “dabīgs” vai “iegūts no dabīgām izejvielām” negarantē attiecīgā uztura bagātinātāja drošumu un efektivitāti. Bakalaura darba mērķis bija izpētīt uztura bagātinātāju lietošanas iemeslus, novērtēt galvenos ietekmējošos faktorus un izvērtēt uztura bagātinātāju cenas izmaiņas salīdzinot ar medikamentiem. Darba veikšanā tika izmantota grupēšanas analīze, kur 66 medikamenti un 59 uztura bagātinātāji tika sagrupēti pēc veselīguma norādēm. Medikamentu un uztura bagātinātāju cenas un atlaides tika fiksētas 1.10.2018. – 31.03.2019.periodā 4 aptieku tīklos: A Apotheka, Benu aptieka, Mēness aptieka un Euroaptieka. Empīriskā pētījuma metode tika izmantota pacientu anketēšanā, tika aizpildītas 73 respondentu anketas. Rezultātos tika secināts, ka liekākā pacientu daļa lieto uztura bagātinātājus regulāri vai profilaktiski. Lielākā daļa uzskata, ka uztura bagātinātāji ir dabīgāki par medikamentiem, taču uztura bagātinātāji nevar būt medikamentu alternatīva slimības laikā. Lielākā respondentu daļa ir novērojuši, ka uztura bagātinātāji ir dārgāki par medikamentiem. Farmācijas tirgus analīze parādīja to, ka uztura bagātinātāji ir dārgāki par medikamentiem. Aptieku tīkli organizē atlaides uztura bagātinātājiem biežāk nekā medikamentiem, kā arī pārdod 1+1 uztura bagātinātāju komplektus. Iegūtie rezultāti ļauj aizdomāties par to, ka medikamentu aktīvas vielas un izejvielas atbilst kvalitātei, tāpēc aptieku tīkli nevar organizēt medikamentu biežas un lielas atlaides. Taču uztura bagātinātāju cena iespējams neatbilst izejvielu un aktīvo vielu maksai, tāpēc aptieku tīkli var organizēt lielākas atlaides uztura bagātinātājiem.

Food supplements are foodstuffs that supplement a normal diet. It is important to stress that they are not a miracle solution and they cannot replace a healthy, balanced diet, physical activities and a positive view on life. It is essential to remember that during an illness food supplements are not a medical treatment, and they will not provide the results that can be achieved by using medication. Such references as “natural” or “made of natural ingredients” do not guarantee the reliability and effectiveness of food supplements. The aim of Barchelor's paper was to study the reasons for using food supplements, to evaluate the main influential factors and to assess the price changes of food supplements in comparison with medication. The Grouping Analysis was used in order to carry out the paper, where 66 products of medicine and 59 products of food supplements were grouped according to their health references. The prices and discounts of medicine and food supplements were determined during a period of 01/10/2018 – 31/03/2019 in 4 pharmacy chains: “A Apotheka”, “Benu aptieka”, “Mēness aptieka” and “Euroaptieka”. The Empirical Research Method was used in order to carry out the survey - 73 respondents filled in the questionnaire. From the results it was concluded that the most of the respondents use food supplements on a regular basis or as a prophylactic means. The most of the respondents hold a view that food supplements are more natural than medicine, yet they cannot be considered as an alternative of medicine during an illness. Also the most of the respondents have observed that food supplements are more expensive than medicine. The analysis of pharmaceutical market showed that food supplements are more expensive than medicine. Pharmacy chains offer discounts on food supplements more often than medicine, as well as sell 1+1 sets of food supplements. The acquired results make think about the fact that the active ingredients and raw materials of medicine meet the quality requirements, therefore the pharmacy chains cannot offer frequent and large discounts. However there could be the possibility that the active ingredients and raw materials of food supplements do not conform the charge, hence the pharmacy chains can offer larger discounts on food supplements.
The factors that influence the use of food supplements and the comparison of price changes of food supplements in Latvia over a period of 6 months
Keywords: Farmācija; Aptieka; Medikaments; Uztura bagātinātājs; Pacients; Farmācijas tirgus