Digitālo rīku izmantošana 5.klases matemātikas temata “Kā lieto decimāldaļas un procentus?” apguvē - Lauhina, Nadežda (Latvijas Universitāte, 2025)
Darbā ir apkopota un izvērtēta pieredze par digitālo rīku mērķtiecīgas izmantošanas plānošanu, mācību procesa organizēšanu un skolēnu snieguma vērtēšanu 5. klases matemātikas temata “Kā lieto decimāldaļas un procentus?” apguvē. Lai atbildētu uz pētījuma jautājumu, kā digitālo rīku izmantošana palīdz 5. klases skolēniem matemātikas temata “Kā lieto decimāldaļas un procentus” apguvē, tika izpētīta zinātniskā un metodiskā literatūra par digitālo resursu integrēšanas iespējām mācību procesā, par pieejamiem digitāliem rīkiem matemātikas satura apguvē, apkopotas atsauksmes no skolēniem un skolotājiem, kā arī apkopoti ieteikumi, kas jāņem vērā, plānojot un organizējot digitālo rīku izmantošanu matemātikas stundās. Temata ietvaros skolēni izmantoja digitālos rīkus – GeoGebra, MS Excel, The Math Learning Center un Scootle.edu.au, lai izveidotu izpratni par decimāldaļām un procentiem, kā arī pilnveidotu prasmes uzdevumu risināšanā. Rezultāti parādīja, ka digitālo rīku integrēšana mācību procesā palielina skolēnu motivāciju iesaistīties uzdevumu veikšanā, veido dziļāku izpratni un attīsta mācīšanās prasmes. Formatīvā vērtēšana un strukturēta atgriezeniskā saite būtiski ietekmē skolēnu mācību sasniegumus.

This thesis summarizes and evaluates the experience of targeted use of digital tools for planning, organizing the learning process and assessing students' performance on the topic "How to use decimal fractions and percentages?" in the 5th grade mathematics lessons. To answer the research question of how the use of digital tools contributes to the mastery of the topic “How to use decimal fractions and percentages?” by the 5th grade students, a review of scientific and methodological literature on the integration of digital resources into the learning process, as well as the availability of digital tools for mastering mathematical content, was conducted. Feedback from students and teachers was collected, and recommendations for planning and organizing the use of digital tools in mathematics lessons were summarized. Within this topic, students used digital tools such as GeoGebra, MS Excel, The Math Learning Center, and Scootle.edu.au to develop their understanding of decimals and percentages, and to improve their problem-solving skills. The results showed that the integration of digital tools into the learning process increases students’ motivation to complete assignments, promotes deeper understanding and improves learning skills. Formative assessment and structured feedback have a significant impact on students’ performance.
The Application of Digital Tools in the Learning of the 5th Grade Mathematics Topic 'How to Use Decimals and Percentages."
Keywords: Izglītības zinātnes; digitālie rīki; matemātika 5. klase; decimāldaļas; procenti