Budžeta izlietojuma inovācijas veselības aprūpē Latvijā un Eiropas savienībā - Mieze, Marta (Latvijas Universitāte, 2016)
Pētījums par veselības aprūpes budžeta inovāciju izlietojumu Latvijā un Eiropas Savienībā, kas pētīts, izmantojot statistikas datus, zinātniskos rakstus, grāmatas un pētījumus, arī ekspertu anketēšanu. Darbs sastāv no trim daļām. Pirmā ir teorētiskā daļa, kurā runāts par budžeta veidošanas un izlietošanas pamatprincipiem, veselības aprūpes finansēšanas metodēm un veselības aprūpes inovācijām un to finansēšanu. Otrā ir analītiskā daļā, kas sastāv no veselības aprūpes finansēšanas pamatvirzienu izpētes Eiropas Savienībā, veselības aprūpes finansēšanas problēmu izpētes Latvijā, kā arī ticis pētīts Latvijas veselības aprūpes finansēšanas modelis. Trešā ir empīriskā daļā, kurā analizēta Latvijas veselības aprūpes situācija, uzsvaru liekot uz e-veselību, kā arī ekspertu anketēšanu, lai veiktu novērojumus no veselības aprūpē strādājošo iedzīvotāju uzskatiem. Var secināt, ka veselības aprūpes jomā ir nepieciešams ieviest jauninājumus vai mainīt veselības aprūpes sistēmu, vismaz dažas no tās niansēm. Uzlabojot veselības aprūpes pieejamību, un tās iespējas, jāmazina cilvēku neapmierinātība ar veselības aprūpi. Pētot veselības aprūpes budžetu, finansēšanu un inovācijas, kas tajā plānotas, noskaidrots, ka Latvijas veselības aprūpes budžets uzlabojas un tam novērojama augšupejoša tendence, jo finansējums veselības aprūpes sistēmai tiek palielināts. Attīstītas arī inovāciju ieviešanas veselības aprūpē Latvijā, kur, kā piemēru var izcelt e-veselības ieviešanu, kas pilnvērtīgāk notiks jau 2016.gada laikā, taču citās Eiropas Savienības valstīs e-veselība jau ir ieviesta.

A study on health care budget innovations and their use in Latvia and European Union, which has been studied by using statistical data, scientific articles, books and expert questionnaires. The work consists of three parts. The first is a theoretical part, in which there is budget development and use basic principles, health care financing methods and health care innovations and their financing. The second is the analytical part, which consists of health care financing basics in European Union, health care financing problems in Latvia and study on Latvian health care financing system. The third is the empirical part in which analyses the Latvian health care situation, with an emphasis on e-health and expert surveys for monitoring the view of experts working in health system. In conclusion public health system must have innovations or changes to at least some nuances. Improving access to health care and to reduce people’s dissatisfaction with the health care system. While researching health care financing, budget and innovations what are planned there is a definite improvement to budget and financing health care system. The biggest innovations during 2016 was the e-health implementation although this system already is implemented in other European Union countries.
Innovations of Budget Usage for Health Care System in Latvia and European Union
Keywords: Vadībzinātne; budžets; inovācijas; e-veselība; finansējums veselības aprūpē