Nozokomiālo infekciju izplatības mazināšanas iespējas stacionārā - Zarucka, Kristīne (Latvijas Universitāte, 2018)
Bakalaura darba tēma: nozokomiālo infekciju izplatības mazināšanas iespējas stacionārā. Tēmas aktualitāti nosaka tas, ka nozokomiālās infekcijas ir viena no būtiskākajām mūsdienu veselības aprūpes problēmām (1), kuras kontrole un ierobežošana lielā mērā ir māsu personāla atbildība (2). Darba mērķis – noskaidrot nozokomiālo infekciju izplatības mazināšanas iespējas stacionārā. Pētniecības uzdevumi: 1.Analizēt zinātnisko literatūru un V. Hendersones māszinību teoriju saistībā ar pētījuma tēmu; 2.Izstrādāt pētniecības instrumentu un novērot respondentus; 3.Apkopot un analizēt pētījuma rezultātus; 4.Izdarīt secinājumus un sniegt priekšlikumus. Pētniecības jautājumi: 1.Kādas ir nozokomiālo infekciju izplatīšanas iespējas stacionārā? 2.Kādas māsas darbības nodrošina nozokomiālo infekciju izplatības mazināšanas iespējas stacionārā? Pētniecības instruments – novērošanas protokols. Pētniecības metode – kvalitatīvā pētniecības metode. Roku dezinfekcijas, aprīkojuma sagatavošanas un aseptikas ievērošanas nepilnības ir galvenie infekciju izplatīšanas draudi stacionārā. Tikai stingra higiēnas un sterilitātes prasību ievērošana nodrošina nozokomiālo infekciju izplatības samazināšanas iespējas stacionārā.

The main topic of the Bachelor thesis – possibilities of reduction of nosocomial infections in hospital. Topicality of the thesis is based on the fact, that nosocomial infections is one of the most important healthcare problems of our times (1), but the control and limiting of this problem to a large extent is responsibility of nurse staffing (2). Aim of the thesis – to clarify the possibilities of reduction of nosocomial infections in hospital. Research tasks: 1.Analyze literature and V. Henderson's Nursing Need Theory within the framework of the main topic of this research; 2.Develop research tool and observe respondents; 3.Analyze and collate the collected data; 4.Draw conclusions and make proposals. Research questions: 1.What are the possibilities to spread nosocomial infections across the hospital? 2.Which activities of a nurse ensure possibilities of reduction of nosocomial infections in hospital? Research tool: observation protocol. Research method – qualitative research method. The failures of hand disinfection, preparation of medical equipment and implementation of asepsis pose the greatest threat of infection spreading across the hospital. Only sound adherence to the hygiene and sterility requirements ensures possibilities of reduction of nosocomial infections in hospital.
Possibilities for Reduction of Nosocomial Infections in Hospital
Keywords: Medicīna; nozokomiāla infekcija; nozokomiālu infekciju profilakse; higiēnas prasības; stacionētu pacientu aprūpe