Akomodācijas mikrofluktuācijas pēc redzes slodzes tuvumā - Pikuļina, Diāna (Latvijas Universitāte, 2018)
Darbs ir uzrakstīts latviešu valodā uz 48 lapaspusēm. Tas satur 23 attēlus, 5 tabulas, 80 atsauces uz literatūras avotiem. Darba mērķis ir izvērtēt akomodācijas mikrofluktuācijas pirms un pēc redzes slodzes tuvumā un zilās gaismas filtra ietekmi uz akomodāciju. Mērījumi tika veikti, izmantojot ekscentrisko fotorefraktometru PowerRef3, 22 dalībniekiem, kas bija sadalīti divās vecuma grupās: jaunākajā (19 – 24 g.) un vecākajā (32 – 46 g.). Fiksācijas mērķis bija Maltas krusts 33 cm un 50 cm attālumā, kā arī 3,99 m attālumā no pētījuma dalībniekiem. Redzes slodzes tuvumā simulācijai izmantota Bubble Shooter spēle. Rezultāti parādīja, ka akomodācijas atbilde un mikrofluktuācijas nevar kalpot par redzes noguruma indikatoru. Zilās gaismas filtra pielietošana neietekmēja akomodācijas atbildi pēc redzes slodzes tuvumā, bet tā ietekme uz mikrofluktuācijām nav viennozīmīga.

This work written in Latvian on 48 pages. It contains 23 images, 5 tables and 80 literature references. The goal was to evaluate the microfluctuations of accommodation before and after near visual stress and to show the impact of the blue light filter on accommodation. Measures were made using eccentric photorefractor PowerRef3 in 22 subjects, which were divided into two age groups: younger (19 – 24 y.) and older (32 – 46 y.). Maltese cross placed at the distances of 33 cm, 50 cm and 3,99 m from the subjects was used as a fixation target. To simulate near visual stress Bubble Shooter game was used. Results showed, that the response of accommodation and microfluctuations of accommodation can’t serve as fatigue indicator. Usage of the blue filter had no influence on the response of accommodation after near visual stress, but influence on microfluctuations is not completely clear.
Accommodative microfluctuations after near vision load
Keywords: Fizika; akomodācija; mikrofluktuācijas; redzes slodze; presbiopija, zilās gaismas filtrs