Nievājošā leksika A. Butkus „Latviešu-lietuviešu vārdnīcā” (2003) - Usāne, Evija (Latvijas Universitāte, 2015)
LU Baltu filoloģijas maģistra programmas studentes E. Usānes pētījums „Nievājošā leksika A. Butkus „Latviešu-lietuviešu vārdnīcā“ (2003)“ ir nozīmīgs, kā arī aktuāls latviešu valodniecībā un leksikogrāfijā, jo līdz šim pejoratīvā leksika ir maz pētīta. Darba mērķis: sniegt ieskatu par A. Butkus „Latviešu-lietuviešu vārdnīcā“ iekļauto latviešu un lietuviešu nievājošo vārdu un izteicienu ekspresivitāti, paveidiem, derivatīvām iespējām, aktualizēt nepieciešamību mūsdienu sarunvalodas leksiku atspoguļot leksikogrāfiskajos darbos. Darba uzdevumi: analizēt LLV atlasīto vārdu un izteicienu negatīvo ekspresivitāti, izzināt to derivatīvās iespējas. Pētnieciskajā darbā secināts, ka ne visi LLV sarunvalodas vai vienkāršrunas leksikas vārdi ar norādēm šnek. (sar.), barb., žarg. ir pieskaitāmi nievājošajai leksikai, bet nievājošās (menk.), nicinošās (niek.), vulgārās (vulg.) un ironiskās (iron.) leksikas grupas visi vārdi ir iekļaujami pejoratīvajā leksikā. Darbs sastāv no piecām daļām, kas izklāstīts 62 lappusēs, 9 diagrammās un 2 pielikumos.

LU Baltic Philology Master's program student’s E.Usane’s research „Pejorative language in A. Butkus „Latvian-Lithuanian dictionary“ (2003)“ is an important and topical in Latvian linguistics and lexicography, because so far pejorative vocabulary has been little researched. The aim of the study research: to provide an overview of A. Butkus "Latvian-Lithuanian dictionary" included expressiveness, subspecies, derivatives capabilities of Latvian and Lithuanian disparaging words and expressions, and the need to update the modern colloquial vocabulary reflect lexicography work as well. The tasks: analysis of selected words and expressions negative expressiveness, to explore the derivative possibilities in the dictionary. Research work concluded that not all words and expressions in dictionary, which are indicated as a conversational units, solecisms and slang words, can be included in pejorative language, but all words and expressions of contemptuous, disparaging, vulgar and ironical vocabulary groups are included in pejorative language. The work consists of five parts, which is setted out in 62 pages, 9 diagrammes and two annexes.
Pejorative Language in A. Butkus ”Latvian-Lithuanain Dictionary” (2003)
Keywords: Filoloģija; pejoratīvs; leksika; izteiciens; ekspresivitāte