Mikotoksīnu noteikšana kaķu barībā izmantojot AEŠH-MS/MS - Bite, Ruta Ilze (Latvijas Universitāte, 2021)
Mikotoksīnu noteikšana kaķu barībā izmantojot AEŠH-MS/MS. Maģistra darbs uzrakstīts latviešu valodā, tā apjoms ir 43 lappuses. Darbs satur 20 attēlus, 7 tabulas, 49 literatūras avotus, 7 pielikumus. Literatūras apskatā veikts novērtējums par ergota alkaloīdu un citu plašāk izplatīto mikotoksīnu klasifikāciju, to ietekmi uz cilvēku un dzīvnieku organismu. Apskatītas vairākas analīzes metodes mikotoksīnu noteikšanai, padziļināti izpētīta šķidruma hromatogrāfijas un masspektrometrijas metodes. Eksperimentālajā daļā veikta 20 sausās kaķu barības paraugu analīze, noteiktas 8 ergota alkaloīdu un 8 citu mikotoksīnu koncentrācijas. Paraugi analīze ir veikta, izmantojot AEŠH-MS/MS metodi.

Mycotoxin determination in cat food using HPLC-MS/MS. The master’s thesis is written in Latvian, it consists of 43 pages. It contains 20 figures, 7 tables, 49 references, 7 attachments. The theoretical part of the master’s thesis contains information about the classification of ergot alkaloids and other mycotoxins, their impact on human and animal health and some pharmaceutical uses. A review of multiple mycotoxins analysis methods with a focus on chromatographic and mass spectrometric methods was performed. In the experimental part 20 samples of dry cat food were analysed with the HPLC-MS/MS method, 8 ergot alkaloids and 8 other mycotoxins were determined.
Mycotoxin determination in cat food using HPLC-MS/MS
Keywords: Ķīmija; Ergota alkaloīdi; Mikotoksīni; Hromatogrāfija; Masspektrometrija; Kaķu barība